Teks Ucapan Penuh Bajet 2017

Posted on

21 October 2016 | 3:11 pm

Berikut ialah teks ucapan penuh Bajet 2017 oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, yang jg Menteri Kewangan, dlm pembentangan Bajet 2017 di Dewan Rakyat pd Jumaat 21 Oktober 2016 dengan tajuk:


MENJAMIN PERPADUAN DAN PERTUMBUHAN EKONOMI, MENGHEMAH PERBELANJAAN INKLUSIF, MENSEJAHTERA KEHIDUPAN RAKYAT SELURUHBajet 2017

Pembentangan Bajet 2017

Tuan Yang Dipertua,


aku mohon mencadangkan supaya Rang Undang-undang bertajuk “Suatu Akta bagi menggunakan sejumlah wang daripada Kumpulan Wang Disatukan buat perkhidmatan bagi th 2017 dan bagi memperuntukkan wang itu buat perkhidmatan bagi th itu” dibaca bagi kali kedua.


Tuan Yang Dipertua,


BismillahirRahmanirRahim, Alhamdulillahi Rabbil A’iamin, Wa bihi Nastai’n.


1. Segala puji dan puja serta kalimah tasbih dipanjatkan ke hadrat Allah Hu Ta’ala di atas limpah kurnianya yang menghimpunkan kita sekali lagi pd petang Jumaat 21 haribulan Oktober 2016, bersamaan 20 haribulan Muharram 1438 Hijriah yang mulia ini, bagi maksud pembentangan sebuah lagi dokumen besar negara yakni Bajet 2017.


2. Demikianlah, tentunya kita memohon limpahan rahmat ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, dengan selawat sesempurna anugerah.


3. Wahai Tuhan Yang Maha Besar, sebaik-baik perancang, dipohon Taufik dan Hidayah serta nikmat bahagia yang berkekal-kekalan kpd hamba-hambaMu ini seluruh rakyat Malaysia.


Tuan Yang Dipertua,


4. pd kesempatan ini, kita mengalu-alukan kembalinya sejumlah lebih 23,000 orang jemaah Haji ke tanah air dengan selamatnya. Didoakan semoga semuanya telah memperoleh Haji yang mabrur. Insya-Allah.


Tuan Yang Dipertua,


5. Saban th sejak kurang lebih enam dekad lalu, belanjawan¬belanjawan atau bajet-bajet telah dipersembahkan.


6. bila kita mengimbas sejarah, bermula dengan belanjawan kali pertama pasca merdeka, di Parlimen pd th 1959, yang hanya berbekalkan peruntukan sebanyak RM888 juta, hinggalah Bajet 2017 ini, berperuntukkan sejumlah RM260.8 bilion.


7. Dengan izin dan kehendak Allah yang Maha Berkuasa jua, Kerajaan Perikatan, bertali-temali kini, sbg Kerajaan Barisan Nasional, telah berjaya mempertahan dan memperkekalkan pertumbuhan KDNK, pd purata enam peratus setahun, selama hampir 60 th berturut-turut.


Alhamdulillah, Alhamdulillah.


Tuan Yang Dipertua,


8. Bajet kali ini dengan diperuntukkan RM260.8 bilion, merupakan peningkatan 3.4 peratus daripada pengubahsuaian Bajet 2016.


9. Daripada jumlah ini, RM214.8 bilion ialah Perbelanjaan Mengurus dan RM46 bilion pula, buat Perbelanjaan Pembangunan. Ini tidak termasuk simpanan luar jangka sebanyak RM2 bilion.


10. Di bawah Peruntukan Mengurus, RM77.4 bilion ialah buat Emolumen, serta RM32 bilion buat Perkhidmatan dan Bekalan.


11. Manakala, RM103.9 bilion buat Pemberian dan Kenaan Bayaran Tetap. Pembelian Aset pula, diperuntukkan RM691 juta, dan RM816.6 juta lagi, buat perbelanjaan lain.


Tuan Yang Dipertua,


12. Di bawah Peruntukan Pembangunan, sektor ekonomi menerima agihan tertinggi sebanyak RM25.9 bilion, diikuti oleh sektor sosial RM12.2 bilion. Sektor keselamatan mendapat RM5.3 bilion, dan sektor pentadbiran am lebih RM2.5 bilion.


13. Oleh itu, berdasarkan prestasi semasa, hasil 2017 dijangka berkembang sekitar tiga peratus iaitu kpd RM219.7 bilion.


14. Selain itu,… sasaran Kerajaan buat defisit fiskal tiga peratus daripada KDNK pd 2017, mudah-mudahan dpt dicapai, berbanding,… 3.1 peratus pd th ini.


15. Jadinya, Tuan Yang Dipertua, saudara dan saudari,… aku faham, angka dan nombor-nombor yang disebut barangkali tidak mudah difahami ramai.


16. Sebenarnya, apa yang hendak aku sampaikan ialah, Kerajaan sentiasa komited buat melaksanakan bajet yang terbaik melalui perbelanjaan berhemah, sekalipun,… kita berhadapan dengan ketidaktentuan ekonomi dunia.


Saudara dan saudari,


17. Maksud perbelanjaan berhemah oleh Kerajaan di sini, kalau hendak dipercontohkan dlm sesebuah keluarga, seorang bapa atau ketua keluarga harus bijak dlm menguruskan kewangan buat keperluan seisi rumah.


18. Ertinya, bila dulu,… dpt dibelikan mainan yang agak mahal buat budak-budak,…dlm keadaan sekarang,… beli tetap beli jg,… tetapi yang bersesuaian dengan kadar kemampuan.


19. Manakala, makan minum,… kalau sebelum ini boleh sedikit bermewah dan makan-makan di restoran mahal,… kini boleh bersederhana serta berjimat, barangkali di restoran-restoran berpatutan, namun tidak kurang enak makanannya.


20. Tambahan lagi, Malaysia dikenali sbg ‘Syurga Makanan’.


21. Misalnya, dlm Amanat Merdeka baru-baru ini, aku telah memberi contoh makanan yang sedap dan harga pun boleh tahan, namun msh enak seperti Nasi Kandar Vanggey di Ipoh.


22. Terkini pula, aku dpt tahu,… telah viral tentang ‘Nasi Lemak budak Dara’ di Shah Alam yang diusahakan oleh seorang graduan wanita muda dr universiti tempatan… Kesiannnn katanya dah kena saman pulak.


23. Apa pun,… Kerajaan kini harap dan kita galakkan individu-individu terutamanya para graduan, yang ingin menjadi usahawan seperti ini didoakan agar terus berusaha dan berjaya.


Tuan Yang Dipertua,


24. Berbalik kpd Bajet 2017 ini,… kita ingin mengambil ibarat dan teladan daripada kisah-kisah di zaman Nabi Allah Yusof Alaihi Salam, bersempena Kitab Suci al-Quran Surah 12, ayat-ayat 43 hingga 49, tentang perancangan tujuh th pertama dan persediaan, selanjutnya tujuh th cabaran mengekalkan keutuhan ekonomi negara.


25. Beriktibar daripada peristiwa bersejarah itu, merujuk kpd situasi yang berlaku kpd ekonomi negara kita, pd th 2008, yakni tujuh th lalu, Malaysia tidak terlepas daripada dilanda kelembapan ekonomi global.


26. Justeru, selepas dilantik sbg Menteri Kewangan, di bawah pimpinan mantan Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi, kami telah melancarkan Pakej Rangsangan Ekonomi Pertama, berjumlah hampir RM7 bilion, bagi merangsang kembali pertumbuhan ekonomi negara.


27. Sebenarnya, pakej pertama itu, merupakan langkah interim sahaja. Kemudiannya, kira-kira sebulan sebelum aku dilantik menjadi Perdana Menteri pd Mac 2009, Pakej Rangsangan Kedua bernilai RM60 bilion telah digerakkan.


28. Ternyata, langkah proaktif ini berjaya memangkin ekonomi negara yang lembap pd masa tersebut. Hasilnya, ekonomi Malaysia kembali berkembang, dengan pertumbuhan KDNK mencecah 7.4 peratus pd th 2010.


Tuan Yang Dipertua,


29. Alhamdulillah, rentetan daripada inisiatif-inisiatif pakej-pakej stimulus tersebut, dan tujuh bajet yang telah dilaksanakan, ekonomi kita stabil dan kekal berada di landasan positif.


Tuan Yang Dipertua,


30. Sesungguhnya, keadaan ekonomi global atau external economy masa kini ialah tidak menentu dan berada di luar kawalan kita.


26. Justeru, selepas dilantik sbg Menteri Kewangan, di bawah pimpinan mantan Perdana Menteri ketika itu, Tun


Abdullah Ahmad Badawi, kami telah melancarkan Pakej Rangsangan Ekonomi Pertama, berjumlah hampir RM7 bilion, bagi merangsang kembali pertumbuhan ekonomi negara.


27. Sebenarnya, pakej pertama itu, merupakan langkah interim sahaja. Kemudiannya, kira-kira sebulan sebelum aku dilantik menjadi Perdana Menteri pd Mac 2009, Pakej Rangsangan Kedua bernilai RM60 bilion telah digerakkan.


28. Ternyata, langkah proaktif ini berjaya memangkin ekonomi negara yang lembap pd masa tersebut. Hasilnya, ekonomi Malaysia kembali berkembang, dengan pertumbuhan KDNK mencecah 7.4 peratus pd th 2010.


Tuan Yang Dipertua,


29. Alhamdulillah, rentetan daripada inisiatif-inisiatif pakej-pakej stimulus tersebut, dan tujuh bajet yang telah dilaksanakan, ekonomi kita stabil dan kekal berada di landasan positif.


Tuan Yang Dipertua,


30. Sesungguhnya, keadaan ekonomi global atau external economy masa kini ialah tidak menentu dan berada di luar kawalan kita.


31. Pertumbuhan perlahan ekonomi antarabangsa berpunca daripada kelembapan kesemua Kuasa-Kuasa Besar Ekonomi Dunia secara serentak.


32. Sebab itulah, pertumbuhan KDNK dunia menurun daripada 3.2 peratus pd 2015, ke paras 3.1 peratus yang diunjurkan bagi th 2016.


33. Kendatipun begitu, kita amat bersyukur, pertumbuhan ekonomi kita msh kekal stabil dan sustainable bagi separuh pertama th ini.


34. Jelasnya, ekonomi negara terus berkembang pd 4.1 peratus dan kita yakin sasaran pertumbuhan empat hingga 4.5 peratus bagi th 2016 dan empat hingga lima peratus pd 2017 akan tercapai, Insya-Allah.


35. Sesungguhnya jua, we are now on the right track kerana berani membuat keputusan-keputusan yang tepat, sekalipun ia tidak popular.


36. aku hendak nyatakan di sini, bahawa all those major and crucial decisions were deliberately done.


37. Bak kata pepatah Melayu, Menyediakan Payung Sebelum Hujan dengan mempasak dan memancang, foundation yang kukuh demi kedudukan jangka masa panjang kewangan dan ekonomi negara.


Tuan Yang Dipertua, Saudara dan Saudari sekalian,


38. Segalanya ini dicapai berkat kegigihan dan perancangan Kerajaan dengan menumpukan kpd beberapa dasar strategik, sejak th 2010.


39. Pertamanya: Mempelbagaikan sumber hasil Kerajaan, terutamanya mengurangkan kebergantungan hasil negara daripada sektor minyak dan gas sebanyak 41.3 peratus pd th 2009 kpd 14.6 peratus pd th 2016.


40. Hasil daripada mempelbagaikan ekonomi secara lebih meluas ini, pertumbuhan ekonomi negara dpt dipertahankan dan msh terpelihara, sungguhpun harga minyak telah merosot hampir 50 peratus.


41. Keduanya: Langkah berani Kerajaan memperkenalkan GST buat meluaskan sumber pendapatan Kerajaan. Perlu kita sedar, hasil cukai langsung dr individu hanyalah terdiri daripada 2.1 juta pembayar sahaja, daripada 14.6 juta jumlah warga kerja negara.


42. Tambahan pula, dengan kejatuhan harga minyak, dianggarkan Kerajaan kehilangan pendapatan kira-kira RM30 bilion setahun, daripada sumber cukai pendapatan, cukai korporat, royalti, dividen Petronas dan cukai petroleum.


43. Sedarilah, dengan adanya GST, Kerajaan berupaya menampung perbelanjaan di kala sumber yang lain berkurangan.


Tuan Yang Dipertua,


44. Sukacita aku melaporkan, melalui GST sebanyak hampir RM30 bilion telah berjaya dikutip setakat 19 Oktober 2016.


45. Apa yang pastinya, ingin aku tegaskan di sini,… janganlah percaya gembar-gembur bahawa kadar GST akan dinaikkan. Itu cuma cakap-cakap kosong dan tidak benar sama sekali.


46. Langkah Ketiganya, Rasionalisasi Subsidi: sbg contoh, bila hendak dibandingkan bagi minyak, pd th 1995, masa itu subsidi hanyalah RM123 juta. Jumlah ini hanya mewakili 0.24 peratus daripada bajet keseluruhan negara.


47. Kemuncaknya, pd th 2012, mencecah jumlah subsidi RM24.8 bilion, atau 9.8 peratus daripada bajet keseluruhan negara.


48. Secara langsungnya, dasar subsidi pukal jelas membebankan kewangan negara dan menggalakkan ketirisan, dan kita telah ganti dengan subsidi bersasar, yang manfaatnya sampai kpd golongan yang benar-benar memerlukan bantuan.


Tuan Yang Dipertua,


49. Terbukti, melalui segala inisiatif yang diambil oleh pihak Kerajaan ini, ekonomi kita berkembang secara mampan, dan kini, mengikut ukuran Purchasing Power Parity,… Malaysia telah menjadi sebuah negara upper middle income, mengatasi banyak negara bukan sahaja di Asia, namun di seantero dunia.


50. Maknanya, menurut KDNK PPP per kapita rakyat Malaysia, telah meningkat daripada US$23,100 pd th 2012, kpd US$26,891 pd th 2015.


Tuan Yang Dipertua,


51. pd sudut lain,… Kerajaan sedar tentang desas-desus bahawa, para pelabur sekarang kononnya tidak lagi berkeyakinan dengan ekonomi Malaysia.


52. Perlu difahami, ekonomi sesebuah negara sgt berkait rapat dengan persepsi, sebabnya, tanpa keyakinan mana mungkin datangnya pelaburan buat ekonomi digerakkan.


53. But, if our own people,…. undermine and sabotage our own economy, ibaratnya merudumkan rumah dan tanah air kita sendiri.


54. Justeru, perbuatan durjana oleh musuh-musuh luar apatah lagi tangan-tangan kotor dlm negara, yang tidak bertanggungjawab seperti ini,…mesti dihentikan!!!


Tuan Yang Dipertua,


55. Bagi kita,…Kerajaan Barisan Nasional, bak kata orang, sekalipun seribu panah tersusuk di badan,…seandainya sejuta luka terbenam diserang, demi rakyat Malaysia yang tercinta, dr Semenanjung hingga Sabah dan Sarawak, kita akan terus mara menjulang Malaysia ke hadapan.


Tuan Yang Dipertua,


56. Syukur Alhamdulillah, fakta-fakta telah membuktikan hakikat sebenarnya.


57. Misalnya, jumlah pelaburan asing yang telah diluluskan bagi separuh pertama th 2016, ialah lebih RM28 bilion. Ini merupakan peningkatan sebanyak 32 peratus berbanding tempoh sama th lepas.


58. Ini,…tidak termasuk pelaburan domestik lebih RM60 bilion.


59. Malah, semasa lawatan ke Jerman bulan lalu, pertemuan aku dengan komuniti perniagaan di sana, mereka menyatakan minat buat terus kekal dengan pelaburan di sini, kerana yakin dengan dasar-dasar Kerajaan Malaysia yang jelas.


60. Contohnya, syarikat Osram telah mengumumkan pelaburan bernilai 1 bilion Euro, atau hampir RM5 bilion.


61. Pelaburan buat kilang LED di Kulim, Kedah ini ialah yang terbesar dan terkini di seluruh dunia.


62. Insya-Allah, minggu hadapan, aku akan ke China pula. Doakanlah agar lawatan ini akan membawa kejayaan yang lumayan buat negara kita.


63. Terkini, menurut Kaushik Basu, Chief Economist and Senior Vice President of the World Bank,… as many nations suffer because of falling global commodity prices, Malaysia stands out for having transformed itself from a poor, commodity- exporting nation to a modern diversified economy.


Tuan Yang Dipertua,


64. Setiap kali bajet dibuat, ramai akan merujuk dan membahas kpd beberapa ayat penting dlm al-Quran, antaranya Surah Al-Hasyr ayat 7, bahawa, janganlah harta itu berlegar di kalangan orang-orang kaya di antara km sahaja.


65. aku telah merujuk kpd pandangan pakar dan alim ulama tentang perkara ini dan difahamkan bahawa tafsiran ayat ini perlulah dilihat dlm konteks yang lebih luas dan holistik.


66. Memetik huraian Imam Al-Mawardi, sesuatu pemberian atau peruntukan seperti bajet ini, kpd masyarakat ialah bersifat subjektif dengan mengambil kira keperluan dan maslahah semasa rakyat terbanyak.


67. Sesungguhnya, buat menggubal sebuah bajet yang kompleks, bukanlah perkara enteng. sbg Kerajaan yang merasa denyut nadi rakyat, sepanjang beberapa bulan yang lalu, Kerajaan jg telah menerima ribuan idea daripada rakyat pelbagai lapisan dan kategori.


Tuan Yang Dipertua,


68. Bertapak dr itu, makanya Bajet 2017 digubal dengan berpegang kpd Lima Prinsip dan Falsafah Kerajaan.


Satu: Kerajaan ini ialah Kerajaan yang mengutamakan kesepaduan nasional dlm pembinaan negara bangsa.


Kepelbagaian etnik dan kemajmukan sbg aset teras kemajuan dan pembangunan negara semenjak dulu, kini dan selamanya;


Kedua: Kerajaan ini ialah Kerajaan yang mementing dan memelihara kedaulatan, keluhuran Perlembagaan dan undang-undang serta keselamatan negara;


Ketiga: Kerajaan ini, ialah Kerajaan yang kohesif dan stabil serta bekerja sbg satu pasukan yang jitu;


Keempat: Kerajaan ini, ialah Kerajaan yang gigih berusaha, dengan arah tuju yang jelas, perancangan yang sistematik dan pelan pelaksanaan yang tersusun, efisyen lagi holistik. Indeed, this Government has delivered,… we are still delivering and most importantly, we will continue to deliver.


dan,…


Kelimanya: Kalau dlm bernegara, kita berpegang kpd ideologi kebangsaan yakni Rukun Negara. Maka dlm mentadbir Malaysia, Kerajaan ini akan terus berpandukan kpd falsafah Islami yang universal sifatnya yakni Wasatiyyah, merangkumi kesederhanaan, keseimbangan, keadilan sosial, kesaksamaan dan kecemerlangan.


Ini bererti,… kita senantiasa berusaha bersungguh-sungguh buat memperoleh yang terbaik,…bukan sederhana, complacent atau berpuas hati dengan pencapaian ala kadar sahaja.


Tuan Yang Dipertua, rakyat Malaysia yang dikasihi sekalian,


69. dlm melalui suka duka episod memacu kejayaan negara,… kita tidak lupa kpd tokoh-tokoh jg pimpinan- pimpinan yang menjadi sumber inspirasi dan teladan kpd semua.


70. Lalunya,… di kesempatan ini, kita menzahirkan ucapan takziah kpd keluarga beberapa insan yang banyak berjasa kpd negara. Mereka yang akan aku sebutkan sememangnyalah bukan terdiri daripada ahli Parlimen namun, sekadar berkongsi cerita dan rasa.


71. Pertamanya, Allahyarham Tan Sri Haji Abdul Aziz Tapa yang menumpah taat setia kpd perjuangan bangsanya dan partinya hingga ke hujung usianya, 93 th.


72. Kedua, kpd seorang lagi sahabat peribadi aku dan keluarga, yakni Allahyarham Tuan Guru Ustaz Datuk Dr. Haron Din.


73. Sesungguhnya, kita rakyat Malaysia telah kehilangan dua tokoh yang sgt dihormati.


74. Jelas sekali, meskipun Allahyarham Tuan Guru berada di landasan politik berbeza, namun, kita tetap menyanjung tinggi perjuangan beliau buat ummah, dan pihak Kerajaan telah menganugerahkan gelaran Tokoh Khas Maal Hijrah 2016 kepadanya. Tapi kita berasa sedih dan kecewa, kerana ada kalangan pihak pembangkang sendiri yang terang-terangan membenci dan menista beliau.


Tuan Yang Dipertua,


75. Pernah, semasa aku melawat beliau di hospital, secara peribadi tokoh ilmuwan Islam ini, ada menyebut kpd aku bahawa, “bila kita suka kpd seseorang itu berpada-padalah,… mana tahu kelak kita akan membencinya. Kalau kita benci kpd seseorang itu pula, berpada-pd jugalah,… kerana mungkin orang yang dibenci itu kelak akan menjadi orang yang kita sayang”


76. kpd kedua-duanya, yang telah dipanggil pulang ke ribaan Yang Maha Esa, kita sedekahkan – ummul kitab Al-


Fatihah…


Tuan Yang Dipertua,


77. Kita kini berada di ambang enam dekad kemerdekaan watan tercinta ini. Selama itulah penjawat awam yang kini jumlahnya mencecah 1.6 juta orang, menjadi tonggak pentadbiran dan jentera kemajuan negara.


78. sbg menghargai khidmat bakti dan jasa mereka, sukacitanya aku mengumumkan:


Pertama: Kemudahan Cuti Belajar dengan gaji dibayar penuh bersama biasiswa yang sebelum ini hanya kpd


Kumpulan Pengurusan dan Profesional, kini akan diberikan jg kpd Kumpulan Pelaksana;


Kedua: Pemberian Cuti Kuarantin kpd penjawat awam yang anaknya sakit dan perlu dikuarantin menerusi cuti tanpa rekod sebanyak lima hari;


Ketiga: Kalau seperti sedia ada kemudahan pembiayaan diberikan kpd pembelian komputer, bajet kali ini memutuskan agar kemudahan ini diperluaskan meliputi pembelian smartphone dengan had pinjaman sehingga RM5,000 bagi setiap tiga th; dan


Keempat: Tidak cukup dengan itu,…tidak cukup… Kerajaan memutuskan bahawa had pinjaman pembelian motosikal akan dinaikkan daripada RM5,000 kpd RM10,000.


Tuan Yang Dipertua,


Kelima: Kerajaan tetap mengambil berat tentang perumahan penjawat awam, dan terus komited supaya mereka memiliki rumah sendiri.


Maka dengan ini, sukacita Kerajaan bersetuju menaikkan kelayakan pinjaman perumahan penjawat awam daripada serendah-rendahnya RM120,000 kpd RM200,000, manakala pinjaman paling tinggi sebelumnya RM600,000, kini dinaikkan kpd RM750,000;


Keenam: Sebanyak 30,000 unit lagi Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia akan disiapkan; dengan harga jualan sekurang-kurangnya 20 peratus di bawah harga pasaran; yakni berharga antara RM90,000 hingga ke RM300,000;


Ketujuh: kpd pegawai contract of service dan contract for service yang akan tamat pd penghujung th ini pula, usahlah bimbang, kontrak tuan-tuan dan puan-puan akan Kerajaan lanjutkan sekurang-kurangnya setahun lagi;


Kelapan: Bagi mengatasi masalah para doktor pakar yang mahu meninggalkan perkhidmatan awam atas isu kelewatan naik pangkat,… Kerajaan memandang serius,…seraya kita umumkan satu lapisan gred baru, yakni gred 56 antara gred 54 dan JUSA C diwujudkan, bagi pegawai perubatan pakar dan pegawai pergigian pakar; dan


Kesembilan: Kerana kekangan jawatan tetap, Kerajaan mengambil keputusan melantik secara kontrak kumpulan pertama graduan perubatan, pergigian dan farmasi selewat-lewatnya Disember 2016.


buat makluman,… hampir 2,600 doktor yang sebelum ini tidak dpt penempatan housemanship di mana-mana hospital, kini boleh menjalani housemanship secara kontrak. Harapnya, berita ini akan membawa khabar gembira kpd mereka dan keluarga.


Tuan Yang Dipertua,


79. Sebelum pembentangan diteruskan, aku ingin memperbetulkan beberapa tuduhan dan misconceptions yang dimomok oleh pihak tidak bertanggungjawab, sehingga mengeliru dan menimbulkan keresahan tidak menentu di kalangan masyarakat tentang ekonomi Malaysia.


80. Salah faham dan salah persepsi yang pertama,… dikatakan – Kerajaan akan bankrap atau muflis.


81. Berkait perkara ini, aku ingin maklumkan bahawa, sesebuah Kerajaan hanya dikategorikan sbg bankrap atau muflis, sekiranya Kerajaan tersebut tidak mampu membayar tanggungan hutang-hutangnya.


82. Letak duduk ini, dinilai melalui penarafan oleh antaranya tiga buah
agensi antarabangsa yang sgt berwibawa yakni, Fitch, Moodys dan Standard & Poors.


83. Institusi-institusi inilah Badan-Badan Penarafan yang diterima pakai
rating dan laporan keupayaan negara-negara dlm membayar balik hutang.


84. sbg perbandingan, menerusi agensi penarafan Fitch, terkini
Malaysia diberi penarafan A- berbanding dengan Filipina BBB-, Thailand BBB+ dan Vietnam BB-.


85. Malah penarafan Malaysia, ialah sama dengan kelompok negara yang saiz ekonominya lebih besar dan maju daripada negara kita, seperti Korea AA-, China A+ , Taiwan A+, dan Jepun A.


86. Maknanya di sini,…istilah muflis atau bankrap itu jauh sekali
daripada kamus ekonomi Malaysia!!!


Tuan Yang Dipertua,


87. Salah faham dan salah persepsi kedua,… dikatakan bahawa Malaysia is a Failed State, atau Negara Yang Gagal.


88. Inipun fitnah semata-mata. aku nak terangkan apa maknanya Failed
State… Ia terjadi seandainya sesebuah negara itu gagal melaksanakan
sebahagian besar tanggungjawab dan fungsi asas Kerajaan.


89. Ini termasuklah kegagalan anggota polis dan askar mengawal keamanan dan keselamatan negara, kegagalan Kerajaan buat membayar gaji penjawat awam, kegagalan buat membekalkan keperluan asas seperti air dan elektrik, kadar inflasi melambung tinggi atau hyper inflation, sehingga membawa kpd kehancuran ekonomi.


90. Ternyata ciri-ciri tersebut tidak wujud di Malaysia!!!…dan,…
dengan pertolongan Allah, Kerajaan ini tidak sesekali akan membiarkan kita terjerumus ke kancah negara yang gagal.


91. Bajet ini bukanlah digubal bagi kepentingan, atau berlegar kpd
kumpulan rakyat tertentu sahaja. Namun direkayasa, bersifat inklusif demi kesejahteraan rakyat seluruhnya.


92. Justeru, bila digambarkan melalui piramid, dlm negara kita,
terdapat tiga kategori utama rakyat berdasarkan kpd julat pendapatan isi rumah yakni T20, M40 dan B40.


93. Bagi golongan rakyat M40 secara umumnya, ialah kelompok isi rumah yang berpendapatan sekitar RM3,900 hingga RM8,300.


94. Golongan M40 termasuklah individu bujang, dan kebanyakannya merupakan suami isteri bekerja, berpendidikan dan berkemahiran tinggi.


95. Alhamdulillah, golongan ini tidak mempunyai masalah memenuhi
keperluan asas mereka. Namun, menjadi hasrat Kerajaan buat meningkatkan disposable income atau pendapatan boleh guna mereka.


96. Ini merangkumi aspek-aspek kerjaya yang terjamin, peluang peningkatan pendapatan dr masa ke semasa, perumahan, keselamatan, pendidikan, kesihatan dan keseimbangan antara kesibukan kerja, berekreasi serta masa yang berkualiti bersama keluarga masing-masing.


Tuan Yang Dipertua,


97. buat kefahaman ramai, B40 pula ialah golongan isi rumah
berpendapatan 40 peratus terendah, dengan pendapatan isi rumah sekitar RM3,900 ke bawah. Dan perspektif ekonomi makro, wujudnya golongan ini ialah lazim di mana-mana negara membangun.


98. Menurut Laporan Khazanah Research Institute, kadar pertumbuhan
pendapatan isi rumah B40 ini meningkat lebih pantas, bila dibandingkan dengan pertumbuhan pendapatan golongan M40 dan T20.


Tuan Yang Dipertua, saudara saudari dan rakyat Malaysia yang dikasihi
sekalian,


99. Sekiranya dlm Bajet 2015, aku telah mentafsirkan People Economy dan Capital Economy, kali ini, aku mahu menambah satu lagi konsep penting dlm kita menuju status negara maju yakni, public happiness.


100. Maksud aku, bajet ini bukan hanya tentang pendapatan semata-mata, tetapi ia berkait kualiti kesejahteraan hidup rakyat, seperti aman dr jenayah, menikmati alam sekitar yang bersih dengan pelbagai seni dan kebudayaan yang berwarna-warni.


101. jg,…pencapaian pendidikan yang tinggi, mengangkat kesarjanaan dan keintelektualan, adanya khidmat kesihatan yang terjamin serta memiliki akses kpd pengangkutan awam yang efisyen.


102. Sehubungan dengan hal alam sekitar, kita perlu terus memelihara alam semula jadi terutama kawasan tadahan air dan mempastikan bahawa kawasan-kawasan yang telah diisytiharkan sbg hutan simpanan dan taman-taman nasional dijaga serta sentiasa dipertahankan agar tidak dicerobohi. Ini hanya akan menjadi kenyataan seandai semua Kerajaan Negeri memberikan kerjasama sepenuhnya dengan
gandingan sektor swasta dan rakyat jelata.


Tuan Yang Dipertua,


103. Demi kesejahteraan rakyat, Kerajaan akan terus komited melaksanakan projek dan program Rakyat Centric di bandar dan luar bandar seperti berikut:


Pertama: Melalui maklumat dan sesi turun padang, terdapat kampung-kampung yang msh berada dlm keadaan suram gelap tanpa kelengkapan tiang-tiang lampu jalan.


Makanya, menjadikan kampung di waktu malam lebih terang, bercahaya lagi selamat, sebanyak 97,000 lampu jalan dan 3,000 lampu LED di persimpangan jalan akan dipasang.


Ini melibatkan 7,500 kampung di seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak;


Kedua: Membina dan menaik taraf 616 kilometer jalan kampung dan jambatan bagi meningkatkan jaringan perhubungan kampung, pekan dan bandar, dengan peruntukan RM1.2 bilion;


Ketiga: Bagi menyelenggara jalan negeri, RM4.6 bilion disediakan kpd semua negeri di bawah Sistem Maklumat Rekod-Rekod Jalan Raya Malaysia atau MARRIS;


Keempat: Membina dan membaik pulih 17,000 unit rumah usang dan daif di kampung terpencil dan penempatan Orang Asli dengan peruntukan RM350 juta.


Setiap unit rumah diberi bantuan baik pulih antara RM1,000 hingga RM15,000 bergantung kpd usangnya keadaan rumah tersebut;


104. Terkini pula, terdapat pelbagai masalah bekalan air di beberapa negeri, antaranya kekurangan kapasiti bekalan, cuaca kemarau, pencemaran sisa industri dan pembalakan serta kebocoran paip.


105. Bagi menaik taraf kapasiti dan menjamin bekalan air, Kerajaan
memperuntukkan geran RM156 juta dan RM509 juta dlm bentuk pinjaman.


106. sbg tambahan, buat mengatasi masalah bekalan air di seluruh
negara, Tabung Bekalan Air akan diwujudkan dengan segera, berperuntukkan RM500 juta.


Keenam: Menyediakan bekalan elektrik luar bandar, mensasarkan hampir 10,000 buah rumah dengan peruntukan RM460 juta; dan


Ketujuhnya: Kerajaan sentiasa mengambil berat kebajikan penduduk
bandar khususnya yang tinggal di flat. Didapati rumah-rumah pangsa ini banyak berkeadaan luntur dan kusam kerana tidak dipulihara sebaiknya. Begitu jg keadaan lif-lif yang rosak dan bermasalah.


Oleh itu, Kerajaan menyediakan RM300 juta di bawah Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia buat membaik pulih kemudahan kawasan flat dan 113 Program Perumahan Rakyat di kawasan bandar dan pinggir bandar.


107. Kerajaan jg akan melaksanakan Projek Mesra Rakyat dengan
peruntukan RM800 juta. Antaranya, menaik taraf dan membina surau, titi, parit, balai raya, pasar dan gerai perniagaan kecil. Keutamaan projek diberi kpd kontraktor kelas G1 dan G2 tempatan.


108. Selain itu, 69 projek Rancangan Tebatan Banjir akan diteruskan di
seluruh negara dengan peruntukan RM495 juta.


Tuan Yang Dipertua,


109. Sukacita aku mengumumkan satu lagi inisiatif baharu Strategi Lautan Biru Kebangsaan atau NBOS yakni, MyBeautiful New Home, khusus kpd golongan B40, dengan peruntukan RM200 juta.


110. sbg permulaan, 5,000 unit rumah akan dibina dengan harga RM40,000 hingga RM50,000 seunit.


111. Menariknya, Kerajaan akan membiaya RM20,000 dan bakinya dibayar secara ansuran oleh pemilik. Syaratnya, rumah ini akan dibina di tanah milik sendiri, tanah yang telah mendapat kebenaran tuan tanah dan tanah kurniaan Kerajaan Negeri.


112. KPKT pula akan membina 9,850 unit rumah di bawah PPR dan menyediakan sebanyak RM134 juta bagi th 2017.


113. Sementara itu, 11,250 unit rumah PPR sdg dlm pembinaan dan RM576 juta disediakan. Rumah ini dijual dengan harga antara RM35,000 sehingga RM42,000, walaupun kos pembinaannya menelan RM120,000 hingga RM160,000.


Tuan Yang Dipertua,


114. Bagi membantu meningkatkan peluang pendapatan rakyat, terutamanya kelompok B40, RM275 juta diperuntukkan seperti berikut:


Pertama: Memperluaskan Program MySuria dengan peruntukan RM45 juta. Panel solar akan dipasang di lebih 1,600 rumah. Setiap peserta program akan menerima RM250 sebulan;


Kedua: Memperluas Program Mobilepreneur oleh GIATMARA, dengan peruntukan RM30 juta, yang mensasarkan 3,000 peserta bermotosikal;


Ketiga: Melaksanakan program Agropreneur, dengan peruntukan RM100 juta bagi melahirkan 3,000 usahawan tani muda yang terlibat di dlm pengeluaran hasil tani bernilai tinggi; dan


Keempat: Menggiatkan program eUsahawan dan eRezeki di bawah MDEC, merangkumi 300,000 peserta dengan peruntukan RM100 juta.


Saudara dan saudari,


115. Bagi meringankan kos sara hidup rakyat, Kerajaan menyediakan
peruntukan subsidi hampir RM10 bilion, merangkumi subsidi bahan api termasuk gas memasak, pampasan tol dan pengangkutan awam.


116. buat membantu golongan pesawah padi pula, Kerajaan memperuntukkan RM1.3 bilion buat subsidi harga padi, benih padi dan baja padi, termasuk padi bukit.


117. sbg insentif kpd pekebun kecil getah yang berdaftar, Kerajaan memperuntukkan RM250 juta buat pelaksanaan pembelian ‘harga lantai’.


118. sbg langkah tambahan, bajet ini jg mengumumkan, Kerajaan akan memperkenalkan Bantuan Musim Tengkujuh sebanyak RM200 sebulan bagi tiga bulan pd November, Disember dan Januari memanfaatkan 440,000 pekebun kecil dan penoreh getah.


119. Selanjutnya, bagi meringankan beban sara hidup 57,000 nelayan,
pemberian elaun RM200 hingga RM300 sebulan akan diteruskan.


Tuan Yang Dipertua,


120. Sejak Bantuan Rakyat 1Malaysia atau BRIM diperkenalkan, setiap th tanpa gagal, program ini terus mendapat sambutan dan maklum balas yang sgt positif daripada penerima.


121. pd satu program yang aku hadiri, seorang penerima BR1M dr
keturunan India, telah datang dan menggenggam erat tangan aku sambil berkata,… ‘aku tarak kisah apa orang mau cakap pasal Kerajaan, yang penting Datuk Najib,…BR1M bantu aku dan keluarga’.


122. Jadinya, Tuan Yang Dipertua, saudara dan saudari rakyat Malaysia
sekalian,…kata orang,…


Dedak bukan,…umpan pun bukan,
BR1M yang ikhlas satu pemberian,
Keperluan rakyat kita dahulukan,
Jumlah BR1M, kita tambah-tambahkan.


123. Sehubungan itu, buat th hadapan, kadar BR1M dinaikkan seperti berikut:


Pertama: BR1M kpd isi rumah dlm senarai e-Kasih dan berpendapatan bulanan di bawah RM3,000, akan dinaikkan daripada RM1,050 dan RM1,000 kpd RM1,200 ringgit;


Kedua: BR1M kpd isi rumah berpendapatan RM3,000 hingga RM4,000, akan dinaikkan daripada RM800 kpd RM900 ringgit, dan


Ketiga: Bagi individu bujang berpendapatan di bawah RM2,000, BR1M akan dinaikkan daripada RM400 kpd RM450.


124. Tidak sekadar itu, Skim Khairat Kematian akan diteruskan dengan
pampasan RM1,000 kpd waris penerima BR1M bagi kategori isi rumah dan warga emas. Keseluruhan Program BR1M ini akan memanfaatkan 7 juta penerima dengan peruntukan RM6.8 bilion.


Tuan Yang Dipertua,


125. Bagi menghasilkan tenaga kerja tempatan yang memenuhi keperluan industri, kapasiti pendidikan TVET akan diperkasakan dengan peruntukan RM4.6 bilion kpd institusi-institusi TVET.


126. Menerusi NBOS, buat mengoptimakan aset-aset Kerajaan, maka sembilan buah kampus Institut Pendidikan Guru, akan diubah suai buat menjadi Politeknik dan Kolej Vokasional.


127. Akhirnya, empat buah akan menjadi Politeknik, empat lagi Kolej
Vokasional, dan sebuah lagi sbg pusat latihan jurulatih TVET.


128. Di atas inisiatif kreatif ini, hanya kira-kira RM400 juta
diperuntukkan, berbanding RM250 juta, buat membina hanya sebuah politeknik yang
baharu. Ini menjimatkan wang Kerajaan kira-kira RM2 bilion.


129. Selanjutnya, RM270 juta disediakan buat naik taraf peralatan
pembelajaran di institusi TVET serta RM360 juta bagi Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran.


130. Berhubung ini, potongan cukai sebanyak dua kali diberikan ke atas
perbelanjaan syarikat swasta yang menyediakan Structured Internship Programme bagi pelajar di peringkat ijazah sarjana muda, diploma dan pelajar Tahap 3 dan ke atas di bawah Program TVET. Insentif ini dilanjutkan buat tempoh tiga th mulai th taksiran 2017 hingga th taksiran 2019.


136. Di kesempatan ini, aku ingin mengumumkan satu skim pembayaran akhir atau end-financing khas jenis step-up buat program PR1MA.


137. Me1alui skim khas ini, pembiayaan lebih mudah dan accessible kpd pembeli, dengan jumlah pinjaman mencecah 90 hingga 100 peratus, dan kadar penolakan pinjaman akan berkurangan secara drastik.


138. Proses permohonan bagi skim ini akan mula dilaksanakan pd 1 Januari 2017. Skim ini merupakan basil kerjasama di antara pihak Kerajaan, Bank Negara Malaysia, KWSP dan jg empat bank tempatan iaitu Maybank, CIMB, RHB dan AmBank.


139. Contohnya, pemohon yang berpendapatan RM3,000 sebulan, hanya layak mendapat pinjaman lebih RM187,000. Melalui skim pembiayaan khas ini, pemohon boleh mendapatkan pinjaman sehingga lebih RM295,000.


140. Di samping itu diumumkan pengecualian duti setem dinaikkan kpd 100 peratus ke atas surat cara pindah milik dan surat cara pinjaman perumahan. Ini membantu mengurangkan kos pemilikan rumah pertama, berbanding 50 peratus pd masa ini.


141. Walau bagaimanapun, layanan pengecualian ini terhad kpd nilai
rumah sehingga RM300,000 bagi pembelian kediaman pertama sahaja, antara tempoh 1 Januari 2017 sehingga 31 Disember 2018.


Tuan Yang Dipertua,


142. buat pembangunan infrastruktur bagi Rumah Generasi Kedua, Felda, Felcra dan RISDA masing-masing diperuntukkan RM200 juta, RM100 juta dan RM100 juta lagi.


Tuan Yang Dipertua,


143. Seterusnya berita gembira buat pembayar cukai. bila kini terdapat
21 kategori pelepasan cukai individu, terbaru, buat pembelian bahan bacaan, komputer dan peralatan sukan digabungkan sbg pelepasan cukai gaya hidup.


144. Ini diperluaskan meliputi pembelian akhbar-akhbar arus perdana,
smartphone dan tablet, langganan internet serta bayaran keahlian gimnasium. Pelepasan ini diberi sehingga RM2,500 setiap th, berkuat kuasa mulai th taksiran 2017.


Tuan Yang Dipertua,


145. NBOS telah menjimatkan RM3.5 bilion perbelanjaan negara.


146. Oleh kerana sambutan hebat daripada rakyat, empat lagi UTC di Negeri Sembilan, Perlis, Pulau Pinang dan Selangor, dan tiga lagi RTC di Selangor, Sabah dan Sarawak akan dibina dengan peruntukan RM100 juta.


147. sbg langkah baru, setiap UTC akan disediakan sebuah Job Centre buat membantu memadankan antara pencari kerja dan bakal majikan.


148. Di sini aku ingin bertanya,…mana ada Kerajaan dlm dunia yang
menyediakan pusat khidmat sehenti beroperasi tujuh hari seminggu, bermula 8 pagi hingga 10 malam? Mana ada,…melainkan Kerajaan Barisan Nasional.


149. Selain itu, inisiatif NBOS yang lain seperti program Bahasa Inggeris
1Malaysia, Coding di sekolah, Volunteering for International Professional dan Global Entrepreneurship Community 2 diperuntukkan RM40 juta.


Tuan Yang Dipertua,


150. Tatkala Kerajaan melaksanakan pelbagai program Rakyat Centric, Kerajaan terus komited memampankan fiskal negara jangka panjang dengan antara lain menubuhkan Collection Intelligence Arrangement atau CIA di bawah Kementerian Kewangan. Ini akan melibatkan LHDN, Kastam dan SSM yang akan berkongsi data bagi menambah kecekapan mengutip cukai dan tax compliance.


151. Selain itu, kadar duti setem ke atas surat cara pindah milik
hartanah bernilai melebihi RM1 juta, akan dinaikkan daripada tiga kpd empat peratus mulai 1 Januari 2018.


152. jg, projek rakyat-centric akan diteruskan melalui Inisiatif
Pembiayaan Swasta berjumlah RM10 bilion.


Tuan Yang Dipertua,


153. Profesor HAMKA ada menyebut,…jiwa yang bersih tumbuh daripada
jasmani yang bersih dan sihat, manakala kesempurnaan jati diri membentuk budi, iaitu ilmu mengatur kesihatan, yakni riadah, ataupun bersukan.


154. Namun bersih di sini, bukan bererti menyertai Perhimpunan
BERSIH…yang ternyata tidak bersih.


155. Berbicara lagi hal sukan, kita amat bangga atas pencapaian kontinjen Olimpik dan Paralimpik. Pertama kali Negaraku dikumandangkan di Rio De Janeiro.


156. Alhamdulillah, kontinjen negara telah menamatkan persaingan di Sukan Olimpik 2016 dengan pungutan empat pingat perak dan satu pingat gangsa. Kita ucapkan syabas dan tahniah setingginya kpd jaguh-jaguh sukan Olimpik negara!


157. Bagi pembangunan sukan negara, sebanyak RM1.2 bilion disediakan. Ini meliputi RM450 juta, khusus buat penganjuran Sukan SEA ke-29 dan Sukan Para ASEAN ke-9 pd th 2017.


158. Selain itu, beberapa program pembangunan sukan akan dilaksanakan:


Pertama: RM50 juta bagi pembinaan Akademi Bola Sepak Fasa II di Gambang, Pahang;


Kedua: RM122 juta bagi membina dan menaik taraf fasiliti sukan termasuk Kompleks Belia dan Sukan Negeri-negeri, Kompleks Futsal 1Malaysia dan Kompleks Sukan Komuniti;


Ketiga: RM70 juta bagi Program Pembangunan Podium Sukan Elit buat
penyediaan atlet ke temasya sukan antarabangsa; dan


Keempat: RM54 juta bagi Program Pembangunan Ahli Sukan termasuk Program Penyediaan Atlet dan Program Penyediaan Atlet Paralimpik.


Tuan Yang Dipertua,


159. Kesihatan ialah segalanya. Lantaran itu, usaha bersepadu terus
dilaksanakan bagi meningkatkan tahap kesihatan rakyat dan kualiti penjagaan kesihatan di negara kita. Jadinya, RM25 bilion disediakan bagi program:


Pertama: Membina dan menaik taraf hospital-hospital baharu serta Klinik
Kesihatan di Perlis, Kuching, Mukah, Jempol, Muar dan Johor Bahru;


Kedua: Menaik taraf kemudahan hospital dengan peruntukan RM536 juta. Ini termasuk penyediaan peralatan rawatan kardiologi di Hospital Serdang, Hospital Pulau Pinang dan Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru, serta pembelian 100 buah ambulan;


Ketiga: RM4.5 bilion buat operasi 340 Klinik 1Malaysia, 11 Klinik Bergerak 1Malaysia, 959 Klinik Kesihatan, dan lebih 1,800 Klinik Desa sedia ada; dan Keempat: RM4 bilion buat bekalan ubat, consumables, vaksin dan re-agen kpd semua hospital dan fasiliti kesihatan Kerajaan.


Saudara dan saudari,


160. Merujuk ehwal kesihatan, aku ingin memperkenalkan Dr. Mohd Lutfi Fadil Lokman. Beliau ialah budak muda contoh yang telah diiktiraf oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, melalui Hospital Beyond Boundaries Project yang dimulakannya di Kemboja. Sekalung tahniah dan tepukan kpd Dr Lutfi yang aku anggap ikon golongan belia di bidang kesihatan.


Tuan Yang Dipertua,


161. Selanjutnya, bagi mengurangkan kesesakan di hospital awam, Kerajaan akan bekerjasama dengan pihak swasta atau NGO, yang mengendalikan non-profit charitable hospital, mengikut kadar kos hospital Kerajaan. Pinjaman RM20 juta disediakan buat membiayai pembelian peralatan hospital tersebut.


162. Seterusnya, RM110 juta diperuntukkan, di mana RM70 juta buat
bantuan perubatan kpd 10,000 pesakit kurang berkemampuan.


163. sbg menggalakkan lebih banyak pusat hemodialisis swasta dibuka, RM40 juta diperuntukkan sbg geran one-off RM200,000 buat pembelian peralatan.


Tuan Yang Dipertua,


164. Kerajaan sememangnya memandang serius penularan wabak denggi dan Zika serta akan melaksanakan inisiatif pencegahan dan kawalan ke atasnya. Selain itu, Program Komuniti Sihat Perkasa Negara akan diperluaskan. Kesemua ini melibatkan peruntukan RM80 juta.


Tuan Yang Dipertua,


165. Di sudut lain, Kerajaan mengambil berat keluhan rakyat tentang
kenaikan harga makanan, serta jaminan bekalan makanan.


166. Justeru, RM1.3 bilion disediakan buat meningkatkan pengeluaran
bahan makanan dengan harga yang kompetitif.


167. Ia termasuk membangunkan infrastruktur pertanian seperti saliran dan pengairan, jalan ladang dan pemasaran produk pertanian. Program berimpak tinggi jg akan diteruskan termasuklah estet padi, zon bersepadu akuakultur dan penternakan ikan sangkar.


168. Seterusnya, program Pengedaran Barang Perlu, pembukaan empat lagi MyFarmOutlet dan penambahbaikan 150 premis Agrobazaar Rakyat 1Malaysia dengan peruntukan RM140 juta.


169. Selain itu, Kerajaan jg akan menggalakkan pembangunan industri
tenusu serta pengeluaran madu kelulut dan kelapa, di samping mengurangkan kebergantungan import makanan haiwan ternakan menerusi pembangunan industri tanaman jagung bijirin, sbg projek perintis di Terengganu dan di Kedah.


Tuan Yang Dipertua,


170. Sememangnya, Kerajaan prihatin terhadap keluhan dan permintaan para pemandu teksi.


171. Bersama kita pd petang ini, dua orang wakil pemandu teksi yang
menghargai usaha Kerajaan selama ini dlm membela nasib mereka. Terima kasih diucapkan dan tepukan kpd Encik Mohd Rais Hasan dan Encik Tan Woon Kong, kerana sudi hadir ke pembentangan bajet petang ini.


172. Sukacitalah, aku mengumumkan geran RM5,000 buat membeli kenderaan baharu dan menawarkan permit teksi individu, dengan peruntukan RM60 juta. Ini akan memanfaatkan seramai 12,000 pemandu teksi yang layak dan telah tamat kontrak pajak dengan syarikat teksi mereka.


Tuan Yang Dipertua,


173. pd masa ini, sebahagian besar pemandu teksi tidak dilindungi oleh insurans. Atas keprihatinan Kerajaan, Skim PERKESO kpd pemandu teksi individu yang berpendapatan sehingga RM3,000 sebulan akan diperkenalkan dengan geran pelancaran RM60 juta.


174. Di bawah Skim ini, pemandu teksi perlu membuat caruman pd kadar RM157 hingga RM443 setahun, yakni, hanya RM13.08 sebulan. Sekiranya berlaku kemalangan sewaktu bekerja, mereka layak membuat tuntutan daripada PERKESO.


175. Contohnya, pemandu teksi yang hilang upaya kekal akan menerima
bayaran pukal berjumlah RM43,000 hingga RM121,000 dan bayaran bulanan antara RM1,281 hingga RM2,624 sepanjang hayat. Sekiranya pemandu tersebut meninggal dunia, warisnya akan mendapat Faedah Orang Tanggungan pd kadar RM945 hingga RM2,655 sebulan.


176. Bagi membantu B40 khususnya penerima BR1M menjana pendapatan tambahan, Kerajaan menggalakkan penyertaan mereka sbg pemandu ride-sharing seperti pemandu UBER, terutama bagi pemilik kenderaan sendiri.


177. Pendapatan boleh mencecah RM1,500 sebulan sekiranya memandu separuh masa antara 10 hingga 40 jam seminggu dan RM4,300 sekiranya melebihi 40 jam seminggu.


178. Bagi mereka yang tidak memiliki kenderaan, bayaran pendahuluan boleh dibuat menggunakan BR1M dan rebat sebanyak RM4,000 ringgit bagi pembelian kereta Proton Iriz.


Tuan Yang Dipertua,


179. Kerajaan jg akan menaik taraf sistem perparitan dan pembinaan dua Overhead Motorcycle Ramp di Lorong Motosikal Lebuhraya Persekutuan atau Federal Highway, bagi mengatasi masalah banjir di laluan motosikal serta menjamin keselamatan penunggang motosikal. buat ini, RM29 juta diperuntukkan.


Tuan Yang Dipertua,


180. Di bawah capital economy, Kerajaan akan tetap melaksanakan strategi pro-perniagaan.


181. Selaras perkembangan pelaburan swasta yang dijangka pd 8.1 peratus kpd RM230 bilion pd 2017, lebih banyak inisiatif akan dijalankan.


182. Bagi merangsang pelaburan swasta, projek-projek infrastruktur akan
dilaksanakan seperti menaik taraf Jalan Lok Kawi Pengalat-Papar, di Sabah; Jalan Kampung Keruak-Gua Musang-Kuala Berang; membina Jambatan Batang Lupar, Sri Aman;
dan Projek Pembangunan Semula Stesen Janakuasa Sandakan.


183. Selain itu, pembangunan infrastruktur dan sosioekonomi di lima
koridor iaitu Wilayah Iskandar Malaysia, Wilayah Ekonomi Koridor Utara, Wilayah Ekonomi Pantai Timur, Koridor Pembangunan Sabah dan Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak, diperuntukkan keseluruhan RM2.1 bilion.


184. MIDA pula, disediakan dana RM522 juta buat sektor tumpuan termasuk industri kimia, elektrik dan elektronik serta aktiviti R&D.


Tuan Yang Dipertua,


185. buat mempergiatkan pasaran modal tempatan, Small and Mid-Cap PLC Research Scheme akan diperkenalkan bagi penyelidikan ke atas 300 buah syarikat.


186. Syarikat pelaburan berkaitan Kerajaan akan memperuntukkan dana khas sehingga RM3 bilion kpd pengurus dana yang dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti buat dilaburkan ke syarikat small and mid cap yang berpotensi.


187. Di samping itu, Institut Penyelidikan Pasaran Modal akan ditubuhkan dengan pembiayaan awal sebanyak RM75 juta melalui Capital Market Development Fund.


188. pd sudut lain, dlm mengekalkan Malaysia sbg pusat kewangan Islam antarabangsa, tempoh pengecualian cukai pendapatan kpd entiti Perbankan Islam dan Takaful menjalankan aktiviti mata wang asing, melalui International Currency Business Unit dan pengecualian duti setem ke atas surat cara bagi aktiviti tersebut akan dilanjutkan ke th taksiran 2020.


189. buat menggalakkan golongan muda buat membuat pelaburan jangka panjang, Kerajaan telah memperkenalkan Skim Persaraan Swasta atau PRS.


190. Bermula th 2017, Kerajaan mencadangkan insentif sedia ada RM500 ditingkatkan kpd RM1,000 secara one-off kpd pencarum skim PRS dengan pelaburan minimum terkumpul RM1,000 dlm tempoh dua th. Peruntukan RM165 juta akan disediakan.


Tuan Yang Dipertua,


191. Bagi program galakan eksport kpd PKS tempatan oleh MATRADE, MIDA dan SME Corp, RM130 juta disediakan di bawah Tabung Promosi Eksport Negara.


192. Di samping itu, pembiayaan sebanyak RM200 juta dan kemudahan kredit insurans dengan nilai perlindungan sehingga RM1 bilion akan disediakan oleh EXIM Bank kpd PKS.


193. RM286 juta jg disediakan buat pengeluaran eksport peladangan
sawit, getah, koko dan lada.


194. Sebanyak RM50 juta diperuntukkan buat kajian saintifik bagi
meningkatkan kualiti produk sawit.


195. sbg tambahan, geran RM30 juta disediakan melalui MPOB buat penanaman semula kelapa sawit oleh pekebun kecil.


196. Selain itu, RM20 juta jg disediakan bagi menaik taraf jalan ladang
buat kemudahan pekebun kecil komoditi.


Tuan Yang Dipertua,


197. Merujuk sektor pelancongan pula, ia telah menyumbang kpd penjanaan pendapatan negara. Kerajaan akan terus memberi tumpuan ke atas promosi dan penambahbaikan kemudahan pelancongan. Sehubungan itu:


Pertama: RM400 juta diperuntukkan, antaranya buat inisiatif clean air
dan ecotourism;


Kedua: Tempoh permohonan Taraf Perintis dan Elaun Cukai Pelaburan bagi pelaburan hotel baharu bertaraf empat dan lima bintang, dilanjutkan sehingga 31 Disember 2018; dan


Ketiga: Potongan cukai daripada RM500,000 dinaikkan kpd RM700,000, buat sektor swasta yang menaja pertunjukan kesenian, kebudayaan, warisan tempatan dan luar negara.


198. Selain itu, program mempromosi Malaysia melalui Kempen th Melawat [email protected] sempena ulang th penubuhan ASEAN ke-50 dan sbg tuan rumah bagi
Sukan SEA dan Sukan Para ASEAN 2017 akan dijalankan.


Tuan Yang Dipertua,


199. Bagi mencapai sasaran 32 juta pelancong pd th hadapan, Kerajaan akan meluaskan eVisa ke negara di rantau Balkan dan Asia Selatan.


Tuan Yang Dipertua,


200. Digital connectivity merupakan revolusi aktiviti ekonomi masa kini
dan menyumbang hampir 16 peratus daripada KDNK negara.


201. Sehubungan ini, RM162 juta diperuntukkan kpd MDEC bagi pelbagai program seperti ekosistem e-dagang, Digital Maker Movement, serta pengenalan kategori lokasi baharu sbg Hab Digital Malaysia.


202. Kerajaan jg berhasrat buat menubuhkan Digital Free Zone yang
pertama di dunia. Ini menggabungkan zon fizikal dan maya, dengan penambahan perkhidmatan online dan digital bagi memudahkan e-dagang antarabangsa dan merangsang inovasi berteraskan internet.


Tuan Yang Dipertua,


203. pd petang yang mulia ini, aku ingin membawa perkhabaran gembira, khususnya buat budak-budak muda kita, berhubung online connectivity. sbg sebuah negara demokrasi yang bersikap terbuka, Kerajaan berhasrat supaya saluran maklumat online diperkasakan.


204. Sukacita diumumkan, bermula Januari 2017, penyedia perkhidmatanfixed line broadband bersetuju menawarkan perkhidmatan dengan kelajuan yang lebih tinggi pd harga yang sama. sbg contoh, pelanggan pakej 5 megabit sesaat pd harga RM149 akan menikmati pakej berkelajuan dua kali ganda iaitu 10 megabit sesaat.


205. Seterusnya, dlm tempoh dua th lagi, bagi pakej ini, kelajuan
akan ditingkatkan dua kali ganda dengan penurunan harga sehingga 50 peratus. (double the speed, at half the price).


206. Selain itu, Kerajaan akan melancarkan inisiatif supaya perkhidmatan
jalur lebar ethernet di universiti awam ditingkatkan kpd maksimum 100 gigabit sesaat.


207. dlm pd itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia akan menyediakan RM1 bilion supaya liputan dan kualiti jalur lebar di seluruh negara mencapai 20 megabit sesaat.


Saudara dan saudari,


208. pd th hadapan, Kerajaan telah mengisytiharkan 2017 sbg
th Startup & SME Promotion Year, sesuai dengan peranan PKS yang menyumbang secara signifikan kpd pertumbuhan ekonomi dan pasaran buruh negara.


209. Bagi menggalakkan pembangunan PKS, Kerajaan bersetuju menyediakan RM75 juta buat program di bawah Pelan Induk PKS.


210. Selain itu, jaminan sehingga RM15 bilion yang diberikan melalui
pelbagai Skim di bawah Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan atau SJPP akan dipanjangkan tempohnya sehingga th 2025.


211.sbg tambahan, buat melonjakkan PKS berorientasi eksport, dua peratus rebat kadar faedah diberikan kpd peminjam PKS di bawah skim SJPP.


212.Rebat ini dihadkan kpd jumlah pembiayaan terkumpul RM1 bilion dan melibatkan peruntukan RM100 juta buat tempoh lima th.


Tuan Yang Dipertua,


213. Bagi mempergiatkan startups pula, sejumlah RM200 juta daripada dana Skim Jaminan Modal Kerja, akan dikhususkan kpd syarikat startups.


214. buat menggalakkan pelaburan startups berteknologi tinggi, satu
kategori pas baru, yakni Usahawan Teknologi Asing Berpengetahuan Tinggi akan diperkenalkan.


215. Bagi merancakkan lagi industri kreatif dan penerbitan filem pula,
Film in Malaysia Incentive, Arts and Culture Revitalisation Agenda serta Hab Content Creation Finas di Santubong, Sarawak dan di Kota Kinabalu, Sabah akan dilaksanakan.


216. Kerajaan jg akan mewujudkan satu jawatankuasa yang diwakili oleh para pengamal seni buat merancakkan lagi sektor kesenian dan kebudayaan negara. Kesemua inisiatif ini melibatkan peruntukan RM80 juta.


Tuan Yang Dipertua,


217. Sememangnya, usia dua hingga lima th merupakan fasa penting
tumbesaran minda dan fizikal kanak-kanak.


218. Justeru, Kerajaan akan meneruskan Bantuan Makanan Tambahan dan Geran Per Kapita program Tabika dan Taska.


219. Kerajaan jg akan menambah baik pakej pemakanan bernutrisi harian yang lebih lengkap merangkumi susu bersukatan 250 mililiter, kismis dan telur.


220. Inisiatif ini memanfaatkan hampir 280,000 kanak-kanak dengan
peruntukan RM200 juta.


221. Seterusnya, sebanyak RM132 juta lagi disediakan buat meningkatkan
akses kpd pendidikan prasekolah secara percuma di sekolah Kerajaan,
memanfaatkan 200,000 orang kanak-kanak.


Tuan Yang Dipertua,


222. Setiap rakyat di negara ini berhak buat mendapatkan akses
pendidikan yang sempurna.


223. Antara inisiatif yang akan dilaksanakan di sekolah rendah dan
menengah termasuklah:


Pertama: Membangunkan semula 120 buah sekolah daif, 60 di semenanjung, 30 di Sabah dan 30 lagi di Sarawak menggunakan Industrialised Building System serta
menaik taraf 1,800 makmal sains dengan peruntukan RM570 juta;


Kedua: Menyiapkan pembinaan 227 buah sekolah, termasuk lapan buah sekolah baharu dengan peruntukan RM478 juta; dan


Ketiga: Memperluaskan program penguasaan Bahasa Inggeris melalui
Cambridge English, Dual Language dan Highly Immersive dengan peruntukan RM90 juta.


Tuan Yang Dipertua,


224. Satu lagi berita gembira…buat 430,000 pendidik kita pula,…
menerusi SKMM, RM340 juta diperuntukkan buat tablet bantuan mengajar bagi memudahkan tugasan.


Tuan Yang Dipertua,


225. Bagi membantu ibu bapa menampung kos perbelanjaan persekolahan budak-budak, Kerajaan akan meneruskan program berikut:


Pertama: Pemberian Bantuan Persekolahan RM100 kpd setiap pelajar daripada keluarga berpendapatan sehingga RM3,000, yang memanfaatkan 3.5 juta murid;


Kedua: RM1.1 bilion bagi Bantuan Makanan Asrama buat 365,000 murid;


Ketiga: RM300 juta bagi Rancangan Makanan Tambahan 1Malaysia kpd murid sekolah rendah;


Keempat: RM1.1 bilion merangkumi Bantuan Bayaran Tambahan Persekolahan, Bantuan Buku Teks dan Bantuan Geran Per kapita;


Kelima: Geran sepadan disediakan kpd pelajar th 1 di sekolah bantuan penuh Kerajaan bagi simpanan terkumpul sehingga RM50 dlm akaun SSPN-i;


Keenam: Menyediakan Elaun bulanan Murid Berkeperluan Khas sebanyak RM150 kpd 67,000 murid; serta mengganti bas bagi 21 sekolah berpendidikan khas; dan


Ketujuh: RM600 juta diperuntukkan kpd Tabung Khas Penambahbaikan dan Penyelenggaraan Sekolah. Daripada jumlah tersebut:


* RM250 juta buat Sekolah Kebangsaan;
* RM50 juta kpd Sekolah Jenis Kebangsaan Cina;
* RM50 juta bagi Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil;
* RM50 juta disalurkan buat Sekolah Mubaligh;
* RM50 juta buat Sekolah Berasrama Penuh;
* RM50 juta kpd Sekolah Agama Bantuan Kerajaan;
* RM50 juta kpd Sekolah Pondok yang berdaftar; dan
* RM50 juta kpd Maktab Rendah Sains Mara.


226. Bagi meningkatkan kualiti institusi pengajian tinggi ke taraf
global, RM7.4 bilion disediakan kpd 20 universiti awam.


227. Daripada jumlah ini, RM1.4 bilion kpd empat hospital universiti,
manakala RM300 juta buat pemerkasaan lima universiti penyelidikan.


228. Tambahan lagi, RM100 juta buat IPT bagi membudayakan penyelidikan serta meningkatkan bilangan penerbitan dan harta intelek.


229. Bagi meningkatkan keberkesanan pemberian bantuan pelajar pendidikan tinggi, Kerajaan akan menggantikan baucar buku dengan kad debit pelajar sejumlah RM250, yang boleh digunakan buat pembelian buku, alat tulis, alatan komputer dan akses Internet. Ini akan memanfaatkan seramai 1.3 juta orang pelajar.


230. Pemberian biasiswa akan diteruskan dengan peruntukan berjumlah RM4.3 bilion pd th 2017 termasuk:


RM1.6 bilion menerusi JPA;
RM2 bilion menerusi MARA;
RM250 juta menerusi Kementerian Pendidikan Tinggi;
RM208 juta menerusi Kementerian Kesihatan;
RM194 juta menerusi Kementerian Pendidikan;
RM28 juta menerusi Kementerian Sumber Manusia; dan
RM21 juta menerusi Kementerian Belia dan Sukan.


231. Bagi usaha menggalakkan peminjam PTPTN membuat bayaran balik, insentif
berikut akan diberikan:


Pertama: Diskaun 15 peratus atas baki hutang buat penyelesaian penuh
pinjaman;


Kedua: Diskaun 10 peratus buat bayaran sekurang-kurangnya 50 peratus
daripada baki hutang dlm sekali bayaran; dan


Ketiga: Diskaun 10 peratus buat bayaran balik melalui potongan gaji atau direct debit mengikut jadual bayaran balik yang ditetapkan.


Insentif ini berkuat kuasa pd besok hari, 22 Oktober 2016 sehingga
Disember 2017.


Tuan Yang Dipertua,


232. Kerajaan terus menumpukan usaha melindungi kumpulan mudah terjejas. Antara inisiatif yang disediakan:


Pertama: Bantuan kpd keluarga miskin, meliputi Bantuan Am sehingga RM300 ringgit sebulan dan Bantuan Kanak-Kanak sehingga RM450 ringgit diteruskan,
memanfaatkan 69,000 keluarga;


Kedua: RM424 juta disediakan yang akan memanfaatkan 120,000 warga emas, termasuklah bantuan sosioekonomi warga emas berjumlah RM300 sebulan sbg saraan hidup dan program wang saku. Selain itu, lapan buah Pusat Aktiviti Warga Emas baharu akan ditubuhkan;


Ketiga: RM535 juta buat memanfaatkan hampir 150,000 Orang Kurang Upaya. OKU, merangkumi elaun pekerja, bantuan latihan kanak-kanak OKU serta bantuan OKU tidak berupaya bekerja; dan


Keempat: Pelepasan GST kpd OKU berdaftar buat membeli peralatan bantuan tanpa melalui Entiti Kebajikan Swasta. Skop barang yang layak mendapat pelepasan jg akan diperluaskan.


Tuan Yang Dipertua,


233. Sesungguhnya, pd kita OKU membawa erti yang lebih besar yakni, merekalah Orang Ber-Kehebatan Upaya dan Orang Ber-Luarkebiasaan Upaya kerana, telah mampu membuktikan kejaguhan mereka sbg wira-wira sukan bertaraf dunia.


234. Maka, dengan penuh rasa gembira, dijemput bersama-sama kita di sini, empat orang atlet sukan Paralimpik Rio 2016 yang telah berjaya menghadiahkan tiga pingat emas dan satu pingat gangsa. Syabas dan tepukan kpd:


Saudara Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi;
Saudara Muhammad Ziyad Zolkefli;
Saudara Abdul Latif Romly; dan
Saudari Siti Noor Radiah Ismail


Tuan Yang Dipertua,


235. Kerajaan memandang tinggi peranan golongan pemimpin masyarakat seperti ketua kampung dlm usaha membentuk masyarakat Malaysia yang makmur dan harmoni.


236. Maka, Kerajaan bersetuju menaikkan elaun ketua kampung, pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung dan Persekutuan, termasuk Ketua Kampung-Kampung Baru dan Orang Asli, daripada RM800 kpd RM900.


Tuan Yang Dipertua,


237. Pengangkutan awam merupakan nadi kpd mobiliti rakyat seharian dlm negara menuju kemajuan. Jaringan pengangkutan awam yang lebih cekap, selamat dan selesa sgt dinanti-nantikan oleh rakyat.


238. Lantas, seperti dimaklumi, projek sambungan jajaran LRT laluan
Kelana Jaya dan Ampang telah pun beroperasi pd bulan Jun yang lalu.


239. Manakala perkhidmatan MRT laluan Sungai Buloh-Kajang akan
beroperasi pd Disember 2016, memanfaatkan 1.2 juta pengguna di Lembah Klang.


240. Kerajaan jg komited buat menambah baik pengangkutan awam di luar bandar dengan langkah-langkah berikut:


Pertama: Pelaksanaan projek rel baharu East Coast Rail Line,
menghubungkan Lembah Klang ke Pantai Timur sepanjang 600 kilometer yang melalui Port Klang, ITT Gombak, Bentong, Mentakab, Kuantan, Kemaman, Kerteh, Kuala Terengganu, Kota Bharu dan berakhir di Tumpat secara berfasa dengan anggaran kos RM55 bilion;


Kedua: Menggiatkan pelaksanaan Lebuhraya Pan Borneo di Sabah dan Sarawak;


Ketiga: RM100 juta bagi membaik pulih Landasan kereta api Pantai Timur, jajaran Gua Musang-Tumpat akibat kerosakan banjir; dan


Keempat: Bagi meningkatkan kekerapan trip perkhidmatan ETS bagi laluan Johor Bahru-Padang Besar, Kerajaan telah memperoleh sembilan set tren sehingga th 2019.


sbg tambahan, sebanyak 10 set tren baharu lagi akan diperoleh secara berperingkat sehingga th 2019, dengan peruntukan keseluruhan RM1.1 bilion ringgit.


241. Saban th, setiap Bajet yang dibentangkan, golongan Orang Asli
turut bersama menikmati manfaatnya.


242. pd petang ini, kita undang beberapa Tok Batin yang tempat dan
kampung mereka telah mendapat faedah serta manfaat hasil peruntukan bajet-bajet yang lalu.


243. Mari beri tepukan kpd Tok Batin Awang bin Lijon dr Kampung
Orang Asli Jelebu, Negeri Sembilan dan Tok Batin Taha bin Ahir dr Kampung Bukit Bangkong, Sungai Pelek, Sepang, Selangor.


244. Bajet ini selanjutnya memperuntukkan RM222 juta buat projek bekalan air terawat di 42 perkampungan Orang Asli, program pembangunan ekonomi dan keusahawanan serta Penempatan Semula Perkampungan antaranya di Sungai Ruil, Cameron Highlands, Pahang.


245. Bagi projek Native Customary Rights pula, RM20 juta disediakan buat pemetaan tanah di Sabah dan RM30 juta di Sarawak.


Tuan Yang Dipertua,


246. Kerajaan tetap prihatin terhadap keperluan komuniti Cina dan India.
Sehubungan itu, RM50 juta bagi pembangunan Kampung Baru Cina, RM50 juta lagi buat pinjaman PKS melalui KOJADI serta RM20 juta buat pinjaman mikro kredit diseliakan oleh Malaysian Chinese Women Entrepreneurs Foundation.


247. Seterusnya, RM20 juta akan disalurkan kpd Yayasan Penjaja dan Peniaga Kecil 1Malaysia buat memberi pinjaman kpd penjaja komuniti Cina.


248. Bagi masyarakat India pula, RM50 juta diperuntukkan bagi program
peningkatan kapasiti dan pendapatan, serta RM150 juta lagi buat program pembiayaan perniagaan melalui TEKUN dan Amanah Ikhtiar Malaysia.


249. Bagi Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil, SJKT, Kerajaan akan
memperluaskan program prasekolah kpd 50 buah sekolah dengan peruntukan RM10 juta.


250. Berhubung ini jg, I want to make a policy statement bahawa,
Kerajaan komited buat mengarus perdanakan program-program pembelaan ke atas masyarakat India terus diperkasakan dlm agenda pembangunan negara.


Nambikei,… Nambikei!! dan sempena Deepavali yang akan tiba, aku mengucapkan Selamat Hari Deepavali.
Tuan Yang Dipertua,


251. Menjunjung Agenda Bumiputera, pd minggu lepas, aku telah
merasmikan sambutan ulang th enam dekad institusi keramat Bumiputera UiTM,…
252. Ternyata, UiTM telah berjaya mencapai objektif penubuhannya dengan melahirkan hampir 700,000 graduan setakat ini, hingga ada yang sudah berjaya sbg ahli akademik, pentadbir-pentadbir, teknokrat dan ahli korporat serta menteri.


Tuan Yang Dipertua,


253. Makanya, bertolak dr sini, demi terus memperkasa Bumiputera,
Kerajaan akan perbuat dan peruntukan:


Pertama: RM100 juta kpd SME Bank bagi meningkatkan peluang usahawan Bumiputera;


Kedua: RM100 juta kpd Amanah Ikhtiar Malaysia bagi pelbagai program keusahawanan mereka;


Ketiga: RM300 juta kpd TEKUN, bagi membantu usahawan kecil memajukan perniagaan, termasuk skim baharu TEMANITA, khusus buat usahawan mikro wanita.


Tuan Yang Dipertua,


Turut dijemput hadir di Parlimen petang ini dua contoh kejayaan hasil
inisiatif TEKUN oleh Kerajaan. Mari kita beri tepukan tahniah kpd Encik Denny Iskandar Bahtiar Afandi, yang telah berjaya dlm bidang jahitan pakaian, dan keduanya Encik Vijaya – Indran budak lelaki Ganesan, yang telah berjaya hasil TEKUN di bidang pembaikan alat-alat elektrik.


Keempat: RM200 juta kpd Perbadanan Usahawan Nasional Berhad, bagi melaksanakan Program Pembiayaan Keusahawanan dan Premis Perniagaan;


Kelima: RM120 juta kpd Mara, bagi pelbagai program keusahawanan, antaranya perusahaan industri halal, pembangunan usahawan belia, Program Latihan Bersepadu Keusahawanan;


Keenam: Dana mudah cara berjumlah RM500 juta menerusi TERAJU buat membantu syarikat-syarikat Bumiputera buat mengembangkan perniagaan mereka atau memulakan perniagaan baharu;


Ketujuh: RM100 juta buat TERAJU bagi Tabung Eksport bagi
syarikat-syarikat Bumiputera menembusi pasaran antarabangsa; dan


Kelapan: RM100 juta menerusi Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera, bagi program Peneraju Skil dan Iltizam, Peneraju Profesional serta Peneraju Tunas.


Bersama kita, dlm dewan Parlimen ini dua orang penerima faedah dr
Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera ini. Kini, mereka telah berjaya dlm bidang perhotelan yang bertaraf enam bintang dan bidang arkitek. Tahniah dan tepukan kita berikan kpd Cik Denilia dan Encik Syahmi.


254. Pokoknya, selagi hayat dikandung badan, agenda pemerkasaan Melayu serta Bumiputera akan terus kita perjuangkan.


Tuan Yang Dipertua,


255. Baru-baru ini, kita mendengar ada pihak yang membuat tuduhan bahawa Bajet 2017 ialah satu bikinan sandiwara, kononnya tanpa substance, dan Kerajaan tidak mempunyai wang yang mencukupi.


256. Malah, ada seorang pemimpin pembangkang menyebut pula, ‘Malaysia mengharungi ribut ekonomi yang sukar pd th ini’.


Saudara dan Saudari Sekalian,


257. Sebenarnya di sini, sp yang bermain sandiwara?,… sp yang
tiada substance sebenarnya?,… sp yang menjadi pembelot dan perkhianat negara sebenarnya?,… Di mana pula timbulnya ribut ni?….


258. Apa yang boleh aku simpulkan wahai rakan-rakan, terutamanya Ahli Parlimen Barisan Nasional ialah,


Ribut-ribut di Kubang Pasu,
Angin Sepoi dr Pekan,
Demi negara Barisan Nasional Bersatu,
Kepentingan rakyat kita utamakan.


Tuan Yang Dipertua,


259. Sememangnya, Kerajaan amat menghargai sumbangan perusahaan kecil dan sederhana di dlm menjana pertumbuhan ekonomi dan pekerjaan di negara ini.


260. Bahkan, 97 peratus daripada kesemua perniagaan di negara ini ialah dr sektor PKS. Perniagaan-perniagaan ini jg menyumbangkan 36 peratus dr KDNK negara pd th lepas, 65 peratus dr kesemua pekerjaan dan 18 peratus dr eksport negara.


261. Jadinya, Kerajaan yakin sektor PKS mempunyai keupayaan buat
melonjak ke hadapan, supaya dpt meningkatkan lagi sumbangan mereka kpd ekonomi negara.


262. buat Bajet 2017 ini, aku mahu mengumumkan beberapa perkara yang gembira dan sgt mustahak lagi berimpak besar kpd syarikat-syarikat termasuk PKS. Sila dengarkan baik-baik.


263. Bagi menghargai pencapaian syarikat-syarikat yang berjaya
meningkatkan pendapatan mereka, Kerajaan telah mengambil keputusan buat mengadakan satu skim baru khusus bagi th taksiran th 2017 dan 2018.


264. Skim ini akan memberi pengurangan kadar cukai berperingkat,
berdasarkan kpd peratus kenaikan pendapatan berbanding th taksiran sebelumnya. Kadar pengurangan cukai pendapatan ini ialah seperti berikut:


– Peratus kenaikan pendapatan bercukai antara lima dan bawah 10 peratus sebanyak satu mata peratusan;
– Peratus kenaikan pendapatan bercukai antara 10 dan bawah 15 peratus sebanyak dua mata peratusan;
– Peratus kenaikan pendapatan bercukai antara 15 dan bawah 20 peratus sebanyak tiga mata peratusan; dan
– Peratus kenaikan pendapatan bercukai 20 peratus sebanyak empat mata peratusan.


265. sbg contoh, sekiranya pendapatan bercukai syarikat bagi th
taksiran 2016 ialah sebanyak RM10 juta, dan meningkat kpd RM12 juta pd th 2017, maka jumlah cukai yang dikenakan pd RM10 juta pertama ialah sebanyak 24 peratus, bersamaan RM2.4 juta.


Manakala, beza pendapatan RM2 juta pd th 2017 pula dikenakan cukai sebanyak 20 peratus, bersamaan RM400,000.


Ini bermakna, kadar cukai efektif ialah 23.3 peratus dan jumlah cukai yang perlu dibayar ialah RM2.8 juta dengan penjimatan sebanyak RM80,000.


266. Selain daripada itu, bagi semua PKS pula, kadar cukai bagi
pendapatan bercukai sehingga RM500,000 pertama, akan dikurangkan daripada 19 peratus kpd 18 peratus, bermula th taksiran 2017.


267. jg, bagi merancakkan program pembangunan vendor tempatan dlm sektor perkilangan dan perkhidmatan, galakan potongan cukai dua kali ke atas perbelanjaan operasi yang ditanggung oleh syarikat induk, akan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020.


Tuan Yang Dipertua,


268. Beriring-iring dengan perpaduan, Kerajaan ini tidak akan pernah
berkompromi dengan keselamatan dan ketenteraman awam.


269. Sesungguhnya, jasa para perajurit negara sentiasa kekal disanjung
tinggi. Ini termasuklah pengorbanan mereka mempertahankan negara ketika darurat.


270. Bersama-sama kita jg pd petang berbahagia ini, wakil-wakil para veteran, pasukan perajurit jg anggota keselamatan, yang merupakan wira-wira bangsa dlm mempertahankan kedaulatan pertiwi. Nampaknya hanya Abang Bomba saja yang tak ada,…


271. Sesungguhnya, jasa mereka tidak terbayar dengan wang ringgit, dan tidak ternilai dengan pangkat darjat.


272. aku difahamkan bahawa, hadir dan berada di galeri atas sana ialah wakil-wakil daripada Angkatan Tentera Darat, Laut dan Udara, serta Polis Diraja Malaysia yang pernah berkhidmat semasa tragedi di Lahad Datu.


273. Sama-sama kita beri semangat dan tepukan patriotik yang meriah buat mereka!


Tuan Yang Dipertua,


274. Maka, sukacitanya diumumkan, Kerajaan akan memberi Bayaran Insentif Khas Insurgensi kpd veteran ATM, sejumlah RM55 juta, yang msh belum menerima insentif khas ini.


275. Ini bagi membolehkan veteran yang hilang upaya ketika dlm
perkhidmatan, dpt menerima insentif tersebut. sbg contoh, seorang Koperal yang mengalami hilang upaya sebanyak 80 peratus semasa berkhidmat layak menerima bayaran Insentif Pukal sehingga RM34,000 dan bayaran Insentif Bulanan sehingga RM590 bergantung kpd kaedah pengiraan semasa. Ini merupakan insentif baharu
selain daripada Pencen Hilang Upaya sedia ada.


276. MINDEF pula diperuntukkan RM15.1 bilion, antaranya RM1.8 bilion
buat menyelenggara aset-aset utama seperti pesawat, kapal peronda, peralatan komunikasi, bangunan dan senjata. ATM jg diperlengkapkan dengan perolehan kapal rondaan dan kenderaan berperisai 8×8.


277. Di samping itu, RM1.3 bilion diperuntukkan antaranya buat
telekomunikasi, rangsum dan perolehan pakaian seragam.


278. Bagi meningkatkan keberkesanan operasi ESSZONE, RM323 juta
diperuntukkan buat penugasan anggota di sempadan kawasan Timur Sabah.


Tuan Yang Dipertua,


279. Selain itu, Kerajaan akan mewujudkan Sea Basing di perairan Pantai Timur Sabah, dan Pangkalan Operasi Hadapan Helikopter. Seterusnya, menempatkan kenderaan Perisai AV8 GEMPITA 8×8, dan kenderaan perisai 4×4 di Lahad Datu, serta penempatan skuadron pesawat pejuang Hawk dan helikopter Eurocopter EC-725
di Pangkalan Udara Labuan.


280. Angkatan Tentera jg akan melaksanakan Program Jiwa Murni, dengan peruntukan RM114 juta, bagi membina dan menaik taraf jalan di pedalaman Sarawak.


281. Di samping itu, perkhidmatan Feri Sekolah Angkatan Tentera jg
diteruskan melibatkan 15,000 budak-budak anggota ATM seluruh negara.


282. Manakala, KDN diperuntukkan RM12.8 bilion, termasuk RM8.7 bilion kpd Polis DiRaja Malaysia. Antara projek utama ialah, membina 12,000 pejabat polis daerah, pusat latihan Komando 69, dan perolehan kenderaan serta kelengkapan.


283. Selain itu, RM60 juta disediakan bagi meningkatkan keberkesanan
usaha mencegah jenayah di bandar, termasuk omnipresence dan Unit Rondaan Bermotosikal.


284. Kerajaan jg mengiktiraf peranan anggota Rela dlm memelihara
keharmonian masyarakat. buat ini, RM80 juta diperuntukkan, bagi membekalkan pakaian seragam kpd lebih 200,000 orang anggota Rela.


285. Dua wakil mereka ada bersama kita,…sila kita beri tepukan meriah
kpd wakil anggota Rela yang banyak berjasa.


286. Bagi memastikan kawasan kejiranan berada dlm selamat dan tenteram, RM40 juta diperuntukkan buat melaksanakan semula Geran Persatuan Penduduk kpd persatuan yang berdaftar. Geran sehingga RM10,000 bagi membiayai peralatan kawalan keselamatan, pembersihan dan penyelenggaraan kawasan kejiranan.


Tuan Yang Dipertua,


287. Wanita sentiasa menjadi inspirasi dan tulang belakang kpd
pembangunan negara. Sejak zaman dahulu kala pun, para pahlawan dan pendekar, bukan sahaja terdiri daripada kaum lelaki, tetapi jg kaum hawa.


288. Beberapa hari lepas, aku telah bertemu dengan seorang pejuang
wanita. Beliau ialah wakil tunggal yang menjadi perlambangan wanita Malaysia yang berhati waja, berani dan kuat semangat. Bersama rakan-rakan, beliau membuat misi kemanusiaan ke Palestin, sehingga ditahan oleh rejim Israel.


289. Namun Alhamdulillah, telah kembali ke tanah air dengan selamat.
Ayuhlah, kita berikan sambutan semangat dan tepukan kpd Dr. Fauziah Hassan.


Tuan Yang Dipertua,


290. Sehubungan ehwal wanita dan mengarusperdanakan peranan mereka dlm pembangunan negara, sebanyak RM2 bilion disediakan buat program-program seperti I-KIT, I-KeuNita dan program Women Career Comeback.


291. Kerajaan jg menyediakan RM30 juta buat kaum wanita menjalani pemeriksaan mamogram dan mendapat suntikan imunisasi HPV secara percuma, buat mencegah kanser.


292. Bercakap tentang kejayaan dan kehebatan golongan wanita lagi,
marilah kita memberi tepuk tahniah kpd Cik Lam Shu Jie, yang telah berjaya dlm penyelidikan Structurally Nano-Engineered Anti-Microbial Peptide Polymers (SNAPPs) di peringkat global. aku difahamkan beliau sdg menuntut di salah sebuah universiti di Australia.


293. sbg sokongan kpd wanita berkerjaya yang msh menyusukan budak, Kerajaan akan memperkenalkan pelepasan cukai baharu sehingga RM1,000 bagi pembelian peralatan penyusuan ibu. Pelepasan ini, diberi setiap dua th sekali, mulai th taksiran 2017.


294. Seterusnya, bagi meringankan beban ibu bapa yang bekerja, pelepasan cukai sehingga RM1,000 diberikan kpd pembayar cukai individu yang menghantar budak berumur enam th dan ke bawah, ke taman asuhan dan prasekolah berdaftar, mulai th taksiran 2017. Kerajaan menganggarkan 40,000 individu akan mendapat manfaat daripada pelepasan cukai ini.


Tuan Yang Dipertua,


295. sbg sebuah negara Islam yang wasatiyyah, berasaskan fahaman Ahli Sunnah wal Jamaah, Kerajaan dr masa ke semasa akan terus memperkembangkan syiar Islam di landasan betul.


296. Seraya itu, Kerajaan, menolak sekeras-kerasnya sebarang fahaman yang terlalu liberal mahupun terlalu ekstrem.


297. Di sudut ini, peranan para agamawan, khususnya golongan imam serta ahli jawatankuasa masjid dan surau-surau dipandang serius oleh pihak Kerajaan, terutamanya kebajikan mereka.


298. Makanya, pd hari ini, kita berbesar hati buat menjemput beberapa imam dan bilal yang berjasa sejak sekian lama di surau-surau dan masjid-masjid seluruh negara.


299. Silalah kita mendongak ke galeri dan skrin, wajah-wajah antara
ribuan imam, bilal dan siak, yang telah berjasa mengimarahkan masjid dan surau dlm ibadah jemaah. Berilah tepukan penghargaan kpd mereka.


300. Seiring dengan itu, dengan rasa tawaduknya, berasa bersyukur, kerana imam-imam ini ialah antara 4,611 jemaah yang telah dibiayai buat mengerjakan ibadat haji oleh GLC.
301. Berkait ini, Kerajaan telah membuat keputusan buat menaikkan elaun
imam di bawah Jakim, daripada RM750 kpd RM850 sebulan. Ini memanfaatkan hampir 15,000 imam di seluruh negara.


302. Manakala sebanyak RM500, akan diberikan secara one-off kpd hampir 16,000 bilal dan siak di seluruh tanah air, sbg menghargai jasa mereka dlm mengurus tadbir masjid.


303. Sukacitanya Kerajaan mengumumkan, elaun guru KAFA jg akan
dinaikkan daripada RM800 kpd RM900 sebulan, sekaligus memanfaatkan hampir 33,000 guru.


304. Kerajaan menyedari permintaan yang tinggi oleh masyarakat terhadap pendidikan tahfiz. Oleh itu, buat pertama kalinya, Kerajaan memperuntukkan RM30 juta bagi menyelaraskan pendidikan tahfiz melalui Dasar Pendidikan Tahfiz Negara.


305. Sekalung tahniah, mari kita beri tepukan kpd wakil guru-guru KAFA dan budak-budak Tahfiz tajaan Kerajaan.


Tuan Yang Dipertua,


306. Ramai cendekiawan dan pejuang kemanusiaan dunia seperti Mahatma Ghandi menyarankan bahawa, If you want to reach real peace in this world, we should start educating the children.


307. pd Jumaat penuh barakah ini, dibawakan sebahagian budak-budak masuk
ke Dewan Parlimen sbg memberi pengalaman kpd mereka, selaku pewaris
bangsa. budak-budak kita ini, ialah daripada kelas-kelas pendidikan awal Kemas, Tabika, Taska dan Permata.


308. Bagi menghargai khidmat jasa para pembantu Kemas, elaun mereka akan dinaikkan daripada RM400 kpd RM500, melibatkan hampir 11,000 orang.


309. Turut hadir dua wakil pembantu Kemas dan silalah beri tepukan
kpd mereka.


Tuan Yang Dipertua,


310. Bersama-sama kita pd petang ini jg, budak-budak Permata dan Kemas, yang merupakan pewaris masa depan negara.


311. Sebanyak RM85 juta akan diperuntukkan bagi program Permata, yang
melibatkan 30,000 kanak-kanak, antaranya, buat menubuhkan Pusat Kecemerlangan
Top STEM Talents di Akademi Sains Malaysia. Selain itu, Institut Pendidikan Guru
Kampus Raja Melewar di Negeri Sembilan, dan Kampus Tuanku Bainun di Pulau Pinang
akan diubah suai menjadi pusat Permata Pintar dan Berbakat.


Tuan Yang Dipertua,


312. Ingin disampaikan satu lagi khabar penting, Kerajaan akan mengambil langkah positif buat meminda Akta Kebankrapan 1967 mulai awal th hadapan, berkait mereka yang telah diisytiharkan bankrap, terutamanya penjamin sosial misalannya penjamin biasiswa,…dan antaranya lagi, mereka yang mengidap penyakit kronik setelah disahkan oleh hospital Kerajaan jg mereka yang telah berumur. Perinciannya sdg dilakukan dan butiran lanjut akan diumumkan dlm sedikit masa lagi.


Tuan Yang Dipertua,


313. Demikianlah sekian banyaknya prakarsa, inisiatif, peruntukan dan
ikhtiar murni Kerajaan Barisan Nasional dlm simfoni Bajet 2017 ini, buat Rakyat, Kerana Rakyat.


314. Sebuah bajet yang sgt berkomited dan tidak mementingkan
kepopularan politik, sebaliknya demi memastikan kedudukan asas ekonomi negara kekal berdaya tahan dan kuat, termasuk dasar tentang sasaran defisit, aktiviti ekonomi yang telah dirangsang, dan kesihatan jangka panjang sistem kewangan Malaysia.


315. Sesungguhnya,…sesungguhnya,…Kerajaan Barisan Nasional ialah Kerajaan budak jantan. Kita tidak akan sesekali lari dr masalah.


316. Kita tidak akan pernah belot dan takut kecundang, lari dr medan
perjuangan.


Tuan Yang Dipertua,


317. To us, Barisan Nasional, FAILURE IS NOT AN OPTION, AND,…SUCCESS IS WHAT WE STRIVE FOR.


318. Lantas,…sukacitanya aku mengumumkan, sebaik sahaja bajet ini
selesai, pihak Kerajaan akan melancarkan siri dialog nasional atau national discourse bagi memeta hala tuju negara di atas sebuah kanvas yang baharu. Kalau lembayung gagasan negara yang aku perkenalkan sejak 2010 ialah, Dasar Transformasi Nasional atau DTN, maka wacana nasional ini pula aku namakan sbg, Transformasi Nasional 2050 dan sesudah ini dijenamakan sbg TN50.


319. Kalau Dasar Ekonomi Baru dulu, Allahyarham Tun Razak rencanakan buat menyediakan Generasi Baharu yang berjaya dlm tempoh 30 th, begitulah TN50 ini akan menjangkau tiga dekad proses dan gerak kerjanya, bagi membentuk satu negara bangsa yang benar-benar berwibawa serta berminda par excellence.


320. TN50 akan dimula gerakkan dengan generasi muda pelbagai bangsa melalui wacana-wacana nasional atau national discourse seperti diputuskan oleh Kabinet, akan dikendalikan oleh Kementerian Belia dan Sukan serta pastinya akan dinaungi dan dipayungi oleh aku sendiri selaku Perdana Menteri.


321. Biarlah TN50 ini menjadi saksi dan berkalamlah tawarikh bahawa, Kita ialah bapa-bapa atau nenek moyang yang bertanggungjawab, mahu mewariskan yang terbaik dan terhebat, diperturunkan kpd generasi hari muka.


322. TN50, inilah azimat kita mulai kini, biarlah legasi lama berlalu
pergi. Harapan masa depan Malaysia kita baharui.


Tuan Yang Dipertua,


323. dr itu, walau kita terus diperhadapkan dengan beribu aral yang
melintang,…tapi kita terima dengan jiwa yang besar dan roh bangsa merdeka.


324. Oleh itu, wahai rakan-rakan dlm Barisan Nasional, Ayuhlah,…kita
rapatkan saf, kita satukan pemikiran, kita perkukuhkan pasukan,…


325. Sekaligus di kesempatan ini, aku mahu merakamkan rasa penghargaan yang tinggi kpd timbalan aku, yakni Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, atas kesetiaan saudara yang tidak berbelah bahagi.


326. Begitu jg ketaatan yang diberikan kpd aku oleh anggota-anggota jemaah menteri, pimpinan-pimpinan parti komponen dan tentunya jg kpd para penjawat awam, kpd negara selama puluhan th ini.


Tuan Yang Dipertua,


327. kpd penjawat awam, aku tahu tak tidur malam bila perkara ini
tidak diumumkan. Bagai pucuk dicita, khabar gembira sudah pun mendatang.


328. sbg penghargaan atas khidmat terpuji para penjawat awam,
sukacitanya aku mengumumkan bayaran khas sebanyak RM500 kpd semua penjawat awam, manakala RM250 kpd para pesara Kerajaan. Bayaran ini akan diberi pd awal Januari 2017.


Saudara dan Saudari Rakan Seperjuangan Sekalian,


329. Biarlah hati kita luluh dan kalbu kita hancur menahan luka, asalkan
masyarakat mendapat untung dan labanya.


330. Biarlah bahu-bahu kita yang menanggung caci dan cerca, asalkan,… rakyat tetap dibela.Tuan Yang Dipertua,


331. bila dimadah orang dahulu kala, Raja dan Rakyat berpisah tiada,…
Begitulah jg,…Kerajaan dan Rakyat jg sehati sejiwa.


332. Ingin aku nyatakan betapa kasihnya Kerajaan ini buat melihat
rakyat bahagia dan sentosa. Seperti dipujangga dlm gurindam jiwa,….HENDAK MATI DI HUJUNG KUKU, HENDAK BERKUBUR DI TAPAK TANGAN.


Tuan Yang Dipertua, Saudara Saudari, Rakyat Malaysia Yang Dikasihi,


333. Akhir kalam, Kerajaan Barisan Nasional dengan izin Allah jua, yakin
dan percaya bahawa, angin kemenangan besar Pilihanraya Negeri Sarawak, yang telah berpuput-puput bayunya ke Pilihanraya Kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, akan mula meniup obor perjuangan yang kami yakin dan percaya, hari demi hari, Insya-Allah,…dengan kehendak Yang Maha Berkuasa, akan membawa pula
kemenangan besar di Pilihanraya Umum Ke-14 kpd Kerajaan Barisan Nasional, Insya-Allah.


334. Lalu,… Lalu,… SUDAH MENJADI ADAT ORANG BERJUANG,… SEKALI LAYAR SUDAH DIKEMBANG,… SEKALI BAHTERA sdg BERKEMUDI,… PABILA GENDERANG DITABUH-TABUHKAN,….APA PUN BADAI DATANG MENGHENTAM,… PANTANG PENDEKAR
BERBALIK PULANGI!!!


335. Mudah-mudahan Allah Hu Ta’ala, Melimpah Kurnia serta Mencucur
Rahmatnya kpd Malaysia dan Rakyatnya, Dunia Akhirat, Zahir dan Batin.


Tuan Yang Dipertua,


aku mohon mencadangkan.


Wabillahi Taufik Wal Hidayah Wassalamulaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


-Bernama

Jangan ketinggalan setiap artikel! Subscribe BMBlogr

‘;$(‘#c’+c).remove();return(b+d)})}}var avatar=$(“#comments”);avatar.find(‘.comment_avatar img’).each(function(){var a=$(this).attr(‘src’);$(this).show().attr(‘src’,a.replace(//s[0-9]+(-c)?//,”/s55-c/”))});
//]]>

Ofme

Incoming search terms: