Novel Beruk @ Chot – Komsas Tingkatan 3

Posted on

3 March 2017 | 2:50 pm

Novel Beruk @ Chot merupakan novel terpilih yang menjadi rujukan Komsas Tingkatan 3 yang mula digunakan pd th 2017. Novel ini ialah hasil karya Azizi Haji Abdullah.

Novel Beruk @ Chot merupakan pemenang Kategori Novel Kanak-kanak dlm Anugerah Sastera Perdana Malaysia 2010/2011 (Kategori Kanak-kanak dan Remaja)

Novel Beruk @ Chot

Sinopsis Novel

Berikut ialah sinopsis keseluruhan Novel Beruk @ Chot

“Beruk” mengulit jiwa kita tentang pertautan hidup antara makhluk ciptaan tuhan – manusia dan haiwan. Dan terkadangkala dlm menempuh pancaroba kehidupan, haiwan lebih memahami keadaan diri kita daripada manusia itu sendiri.

Novel Beruk mengisahkan seorang kanak-kanak bernama Lias yang tinggal bersama-sama ibunya yang lumpuh setelah kematian ayahnya. Lias memelihara Pon, beruk yang dijinakkan oleh bapanya. Lias membawa Pon mengambil upah memetik buah kelapa.

Konflik timbul apabila Pon hilang pd suatu pagi. Lias berusaha mencari Pon sehingga lewat datang ke sekolah dan dimarahi oleh gurunya Cikgu Sunan. Tindakan Cikgu Sunan menampar pipi Lias telah menambahkan konflik dlm hidup Lias.

Kekuatan perwatakan Lias terpamer apabila dia sgt menjaga hati semua orang yang disayanginya. Walaupun dia mengalami kesakitan akibat telinganya bernanah, dia tidak pernah menceritakannya kpd ibu dan rakannya Som. Lias berusaha menanggung perbelanjaan keluarga dan rawatan ibunya yang lumpuh.

Akibatnya, Lias langsung tidak hadir ke sekolah, tetapi msh tetap mengulang kaji pelajarannya. Kegagalan Lias hadir ke sekolah telah menyebabkan Cikgu Sunan mula menyedari kesilapannya. Cikgu Sunan akhirnya datang ke rumah Lias. Akhirnya beliau mengetahui kesusahan Lias dan berusaha buat membantu.

Pon tersalah anggap terhadap Cikgu Sunan kerana disangkanya guru itu akan mencederakan Lias. Lias pula telah bertindak membunuh Pon semata-mata mahu menyelamatkan Cikgu Sunan ketika guru itu datang ke rumahnya. Ternyata kasih sayang Lias terhadap gurunya telah membuatkan Cikgu Sunan berjanji buat menyara Lias hingga ke universiti.

Pengajaran

Antara pengajaran yang boleh diperoleh dr Novel Beruk

  1. Guru itu haruslah menjadi pendidik bukan mengajar sahaja
  2. Kepandaian milik semua orang tidak kira miskin / kaya yang penting rajin berusaha.
  3. Miskin itu mengajar manusia nilai hidup dan mempunyai pekerti yang tinggi.
  4. Binatang jg makhluk Allah mempunyai perasaan melindungi orang yang disayangi.
  5. Rezeki ini milik Allah tertutup satu pintu rezeki Allah akan membuka pintu rezeki yang lain.

Ulasan Novel Beruk

Berikut ialah ulasan Novel Beruk @ Chot dr Laporan Panel Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2010/2011 – sumber

Dilihat dr aspek kekuatan dan kesatuan organik karya, novel Beruk diakui mempunyai kekuatannya yang tersendiri. Lias, seorang murid darjah lima yang berjiwa polos dan luhur, namun bersemangat kental dan bergantung hidup dengan membawa beruk peninggalan arwah bapanya buat mencari rezeki. Kehilangan Pon, beruknya mencambahkan konflik Lias buat berhadapan dengan pelbagai dugaan yang tidak dijangka.

Pengarang berjaya mewujudkan kekuatan penceritaan yang tekal buat menarik minat pembacaan yang berterusan. Secara organik jg, novel ini dibina dengan binaan struktur yang utuh sehingga sukar buat mencari ruang kelemahan yang signifikan. Watak Lias, seorang murid th lima di sebuah sekolah luar bandar dibina dengan baik oleh pengarang sehingga pembaca dpt merasai keperitan hidup watak tersebut di sepanjang plotnya. Kekuatan watak ini dikukuhkan dengan watak sampingan seperti Cikgu Sunan yang tegas, ibunya yang lumpuh, Som yang prihatin, beruknya Pon yang jinak dan kuat bekerja, dan persekitaran kampung yang jauh di pedalaman.

Rentetan peristiwa hubungan Lias dengan beruknya telah menzahirkan wadah penikmatan kasih sayang antara manusia dengan haiwan dan sebaliknya. Pon, watak beruk tersebut diberikan peranan yang besar oleh pengarang buat menampakkan kesatuan organik yang utuh dan dicernakan dengan baik, menarik, serta tidak membosankan.

Kemantapan aspek struktural lain seperti nilai-nilai positif, pengajaran-pengajaran, dan unsur kemanusiaan yang utuh dpt menonjolkan kekuatan novel ini berbanding novel-novel lain yang diketengahkan. Persoalan-persoalan yang ditonjolkan jg ada keaslian tersendiri apabila pengarang menggunakan hubungan dan kasih sayang watak Lias kpd beruknya, kpd rakannya, kpd ibunya, dan kpd gurunya yang tegas.

Jelas, kasih sayang tidak terhad sesama manusia, malah haiwan jg mempunyai naluri kasih sayang yang luas biasa. Pon bertindak menyerang Cikgu Sunan kerana disangka Cikgu Sunan mahu melakukan sesuatu yang tidak baik terhadap Lias ketika guru itu memeriksa telinga budak muridnya yang bernanah. Perwatakan Lias yang menyayangi semua yang ada dlm dunianya biarpun dia sendiri yang menderita wajar diteladani oleh pembaca khususnya golongan kanak-kanak yang sebaya.

Kekuatan novel ini jg banyak bergantung pd kepengarangan pengarang yang matang dan berpengalaman. Keupayaan estetika yang tinggi dipaparkan di sepanjang perkembangan plot sehingga pembaca seolah-olah dpt merasai keterlibatan langsung dlm karya, dpt menderitai kesakitan watak, merisaukan kepayahan, dan mewajarkan tindakan-tindakan.

Sesungguhnya, pengarang berhasil mencambahkan keindahan moral yang digarap dengan teliti dan tidak berlebih-lebih sehingga menampakkan seperti dibuat-buat. Keindahan moral ini sudah tentu menyerlahkan dampak nilai secara intrinsik dan ekstrinsik yang disuguhkan oleh pengarang.

Di samping itu pengarang jg melontarkan kritikan terhadap masyarakat yang bertindak melulu tanpa menyelidik sesuatu perkara secara lebih jelas. Selain itu, kedaifan hidup masyarakat desa yang kurang pembelaan jg dpt menyedarkan kita bahawa tidak semua manusia bernasib baik dan perlu dibantu. Ternyata kreativiti penulis dlm melontarkan kritikan sosial dlm novel ini sgt menyerlah dan berkesan.

Novel ini pasti dpt menarik minat pembaca sasaran iaitu peringkat akhir kanak-kanak kerana bahasanya yang berterus terang, mudah, dilengkapi glosari, berjaya meruntun emosi, dan berlatarkan budaya Melayu tipikal bersesuaian dengan latar zamannya yang semakin dilupai oleh generasi masa kini.

Novel Beruk @ Chot

Komsas Tingkatan 3

Novel Beruk @ Chot merupakan satu daripada empat buah buku yang terpilih sbg rujukan Komsas Tingkatan 3 th 2017 hingga 2021 mengikut zon.

Berikut ialah Novel Komsas Tingkatan 3 buat rujukan Tema, Sinopsis Keseluruhan dan Setiap Bab, Watak & Perwatakan, Persoalan, Plot, Latar Tempat, Latar Masa, Latar Masyarakat, Nilai, Pengajaran

Ofme

Incoming search terms: