Borang Nikah Online Permohonan Kebenaran Kahwin Online

Posted on

9 February 2017 | 11:14 am

Borang Nikah Online Permohonan Kebenaran Kahwin Online

Sesuai dengan ledakan dan kemajuan teknologi maklumat hari ini, pebagai kemudahan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh agensi kerajaan hari ini ditambahbaik.

borang nikah online

Berita baik kpd kamu semua yang sdg berkira-kira buat daftar permohonan nikah buat berkahwin tidak lama sahaja lagi. Satu portal yang dinamakan portal Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia SPPIM oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM telah pun dibangunkan bertujuan memudahkan kamu daftar permohonan borang nikah online dan kahwin online.

Mudah! Semuanya dihujung jari sekarang ini. Buat masa ini sistem borang nikah online ini hanya tertumpu kpd beberapa negeri sahaja iaitu negeri Sembilan, Melaka, Kedah, Perlis, Perak dan jg Wilayah Persekutuan Kuaa Lumpur dan Labuan.

Berita Semasa dimaklumkan yang mana Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia SPPIM akan ditawarkan ke negeri lain. Mungkin bagi negeri di Selangor, Johor, Kelantan, Terengganu, Pahang, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak kamu hanya menunggu sahaja pengumuman rasmi selepas ini.

Perkara Pautannya
Daftar permohonan Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia KLIK SINI
Cara Panduan dan Soalan Lazim KLIK SINI

Syarat Kelayakan guna Borang Nikah Online Kahwin?

Semak senarai syarat kelayakan yang telah pun ditetapkan buat cuba pakai sistem online ini :

  1. Pastikan kedua-dua pasangan, ataupun salah seorang daripada pasangan ataupun lokasi dan tempat nikah di Negeri Sembilan, Melaka, Kedah, Perlis, Perak dan jg Wilayah Persekutuan Kuaa Lumpur dan Labuan.
  2. Samada pasangan lelaki atau pasangan wanita isi permohonan borang nikah online ini
  3. Pasangan lelaki perlu mendapat kebenaran dr Pejabat Agama Islam Daerah terlebih dahulu bagi membolehkan pasangan perempuan memohon kebenaran dan kelulusan pula
  4. Tarikh kahwin kamu mestilah tidak lebih 90 hari dr tarikh permohonan
  5. kamu mestilah pastikan yang kamu sudah sedia maklum mengenai kariah kamu
    Pastikan kamu tidak tertinggal buat bawa bersama dokumen yang diperlukan yang perlu disahkan wali (bagi pengantin perempuan) dan lain lain lagi. kamu boleh lihat sendiri nanti di akhir permohonan online itu nanti.
  6. kamu perlu hadir ke Pejabat Agama Islam daerah dlm tempoh masa 14 hari selepas permohonan online dilakukan. bila slepeas daripada itu sistem akan menghapuskan permohonan kamu

Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

Ofme

Incoming search terms: