Bahaya Virus Zika – Mula Menular Di Malaysia

Posted on

1 September 2016 | 7:27 am

Kes Virus Zika pertama secara rasmi di Malaysia. Sila ambil perhatian.  Mungkin ada dlm kalangan kita yang sebenarnya sudah dijangkiti Virus Zika, namun cukup sekadar penelan panadol buat beberapa hari. Atau ke klinik swasta atau klinik kesihatan dan dirawat sbg demam biasa sahaja.

Bahaya Virus Zika

Segera membuat pemeriksaan kesihatan sekiranya kamu demam!

Kenyataan Rasmi KKM – Kes Pertama Virus Zika

KENYATAAN AKHBAR MENTERI KESIHATAN MALAYSIA – KES VIRUS ZIKA PERTAMA DI MALAYSIA 1 SEPTEMBER 2016

pd 29 Ogos 2016, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membuat pengumuman agar pelawat yang telah menziarahi negara-negara yang melaporkan kes Zika dan mengalami simptom jangkitan ini buat tampil membuat pemeriksaan lanjut.

Berikutan daripada itu, KKM telah menerima laporan satu kes yang disyaki dijangkiti virus Zika pd 31 Ogos 2016. Pesakit merupakan seorang wanita berumur 58 th yang menetap di Bandar Botanic, Klang, Selangor dan merupakan ibu kpd pesakit yang disahkan dijangkiti Zika di Singapura. Pesakit bersama suaminya telah melawat anaknya di Singapura pd 19 Ogos 2016 dan pulang ke Malaysia pd 21 Ogos 2016.

Pesakit mula mendapat gejala ruam pd 28 Ogos dan pd 30 Ogos 2016, pesakit telah mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta di Klang. Memandangkan pesakit mempunyai sejarah melawat ke Singapura dan budak perempuannya yang berada di negara tersebut telah disahkan dijangkiti virus Zika pd 30 Ogos 2016, maka Pengamal Perubatan swasta berkenaan telah mendiagnosa pesakit sbg “disyaki kes Zika”.

pd hari yang sama pesakit dirujuk ke Hospital Sungai Buloh dan hasil pemeriksaan ujian kencing pesakit buat PCR pd 31 Ogos 2016, ialah positif buat Zika virus. Manakala ujian darah pesakit msh menunggu keputusan.

Punca jangkitan disyaki berlaku di Singapura yang mana hari pesakit mula mengalami tanda-tanda Zika ialah sama hari dengan anaknya mula sakit di Singapura. Suami pesakit dan ahli keluarga yang tinggal serumah bersamanya, sehingga kini msh belum menunjukkan simptom jangkitan Zika. Bagi tempoh 21 hingga 28 Ogos iaitu sekembalinya pesakit dr Singapura, pesakit telah melawati beberapa kawasan di daerah Klang dan Kuala Lumpur.

Hasil siasatan kes ini, KKM telah pun memulakan kawalan vektor di kawasan kediaman kes dan tempat-tempat yang telah di lawati oleh pesakit. Aktiviti kawalan yang dilaksanakan termasuk, menghapuskan tempat pembiakan Aedes, larvaciding dan semburan kabus. Di samping itu, kontak terdekat pesakit diperiksa dan dipantau sama ada mereka mengalami demam atau simptom Zika yang lain.

Maklumat yang diperolehi daripada Kementerian Kesihatan Singapura, terdapat 5 rakyat Malaysia yang menetap dan bekerja di Singapura jg disahkan dijangkiti virus Zika. Bagi tempoh 27 sehingga 31 Ogos 2016, telah terdapat 115 kes dilaporkan di Singapura. Oleh kerana perebakan jangkitan virus Zika ialah cepat, pemantauan dan aktiviti pencegahan Aedes di teruskan serta tingkatkan  di semua negeri terutama negeri Johor dan Selangor.

Rakyat Malaysia, perlu fokus kpd membersihkan tempat-tempat pembiakan Aedes, melindungi diri mereka dr gigitan nyamuk Aedes dan mendapatkan pemeriksaan awal sekiranya terdapat tanda-tanda seperti demam, ruam dan conjunctivitis.

Kes pertama Zika yang dilaporkan ini, menunjukkan bahawa mudah buat dijangkiti virus ini dengan melawat tempat yang mengalami wabak seperti Singapura. KKM sekali lagi menyeru kpd mana-mana individu yang telah melawat negara yang mempunyai jangkitan Zika, buat tampil membuat pemeriksaan segera apabila mereka mengalami simptom seperti di atas.

Tindakan proaktif masyarakat dpt menghentikan sebaran virus Zika di Malaysia. Tiada Aedes: Tiada Zika, Denggi dan Chikungunya.

YB DATUK SERI DR. S.SUBRAMANIAM
MINISTER OF HEALTH MALAYSIA
1st September 2016

Zika Itu Demam Biasa Sahaja Simtomnya (Dr Syamirullah Rahim) 

Ketika negara Singapura melaporkan kjadian kes pertama local transmission Zika beberapa hari lalu, aku tidak terkejut. Namun apabila hari seterusnya kerajaan Singapura melaporkan 40 orang lagi disahkan positif zika, dan yang terbaru 36 orang lagi di sana turut disahkan zika, maka ada sesuatu yang membimbangkan di situ.

Jangkitan zika ini, biasa sahaja. Mild viral infection. Symptom nya hanyalah menyerupai demam virus yang biasa. Malahan, demam nya pun tidak terlalu tinggi suhunya. Diikuti dengan ruam-ruam dan mata kemerahan. Sekadar itu sahaja. Kerana itulah, statistik menunjukkan 80% kes Zika ialah asymptomatik. Bermaksud tiada tanda, dan kalau ada pun, terlalu “subtle” sehingga penghidapnya tidak sedar dan perasan pun.

Orang yang dijangkiti Zika, tidak sedar bahawa dia dijangkiti Zika. Dia mungkin beranggapan ianya hanyalah demam biasa.

Itulah yang berlaku kpd kes pertama local transmission di Singapura beberapa hari lalu. “Local transmission” bermaksud, pesakit tersebut TIDAK PERNAH travel atau berada di mana-mana negara Zika. dlm menangani penyakit berjangkit, kita di pihak kesihatan sgt mementingkan sejarah perjalanan pesakit (travelling history).

sbg contoh, denggi. Sesiapa yang pernah menghidap denggi, pasti akan ingat bahawa doktor selalu akan bertanya,

  • “Encik ada travel ke negeri-negeri lain ke seminggu dua ini?”
  • “Kawasan tempat tinggal encik ada sembur asap fogging ke?”
  • “Ada orang lain ke di kawasan kejiranan encik yang dijangkiti denggi?

Sejarah di mana pesakit berada ialah penting ke arah suspicioun kita khasnya melibatkan penyakit berjangkit. Begitulah halnya jg dengan zika. Selama ini kita hanya memberi tumpuan kpd individu yang ada sejarah travelling ke Rio, ke Amerika Selatan, ke negara-negara disahkan dijangkiti Zika.

Tetapi kes local transmission di Singapura ini membuktikan bahawa Zika sudahpun bertapak. Pesakit tersebut tidak pernah travel ke negara-negara lain. Tetapi beliau tetap dijangkiti Zika.

Menariknya, pesakit ini bukannya mempunyai simtom yang serius pun. Beliau hanya mengalami demam, ruam dan mata kemerahan. Lalu beliau ke klinik swasta, yang mana klinik swasta ini merujuk beliau ke hospital penyakit berjangkit khas.

Hanya di hospital ini, barulah beliau disahkan positif Zika. Menarik lagi, hanya selepas beliau disahkan positif zika, barulah pihak berkuasa kesihatan melakukan contact tracing. Iaitu pasukan kesihatan berkunjung ke kawasan tempat tinggal beliau dan mencari sendiri, sp lagi ada mempunyai simtom-simtom seperti demam dsb. Bila dicari sedemikian, barulah dijumpai lebih 40 orang lain yang mempunyai tanda-tanda yang sama, turut POSITIF zika.

Pendek kata, kalau tidak disebabkan patient zero iaitu wanita berusia 47 th ini, mungkin pihak berkuasa tidak pernah sedar wujudnya local transmission of zika ini.

aku secara peribadi beranggapan, zika sebenarnya sudah ada di Malaysia. Cuma kita msh belum dpt mengesannya sahaja. Mungkin ada dlm kalangan kita yang sebenarnya sudah dijangkiti Zika, namun cukup sekadar penelan panadol buat beberapa hari. Atau ke klinik swasta atau klinik kesihatan dan dirawat sbg demam biasa sahaja.

Bahaya Virus Zika

Habis, mengapa kita risau sgt dengan zika ini? Penyakit Zika, dikaitkan dengan microcephaly. Kita dapati apabila seseorang ibu mengandung atau didapati mengandung dlm keadaan dijangkiti virus Zika, virus tersebut akan menyerang janin didalam kandungan.

Kesannya, bayi didalam kandungan berisiko tinggi menghidapi microcephaly. Iaitu saiz otak yang lebih kecil dr kebiasaan. Bayi yang menghidapi microcephaly, dikaitkan dengan pelbagai masalah ketika membesar kelak. Antaranya seperti masalah sawan, dwarfism (kerdil), kegagalan buat bertutur atau melakukan aktiviti-aktiviti seperti memegang, berjalan dsb.

Komplikasi microcephaly ini mungkin boleh dikesan ketika kandungan, namun boleh jg hanya dikesan apabila setelah bayi dilahirkan. Ibu-ibu yang dijangkiti Zika, tidak mengetahui bahawa diri mereka dijangkiti Zika. Sedar-sedar bila budak dilahirkan, mempunyai masalah microcephaly, yang bila kita lakukan test screening barulah dikesan rupanya dijangkiti Zika ketika dlm kandungan.

Atas sebab itulah, aku secara peribadi, melihatkan situasi Zika di negara jiran yang semakin meruncing, tidak menolak kemungkinan bahawa Zika sebenarnya sudah ada di Malaysia. Bahkan mengambilkira populasi dan kepadatan negara Singapura, kemungkinan sebenarnya situasi Zika di negara kita lebih buruk lagi. Cumanya kita msh belum mengesan “patient zero” kita.

Langkah Berwaspada

Tentulah, kita msh bertindak secara berhati-hati dan kita tak mahu menimbulkan panik yang tidak perlu (unnecessary panic). aku secara peribadi menasihati bila ada yang berhasrat buat mendapatkan zuriat, ada baiknya hasrat tersebut ditangguh terlebih dahulu.

Gunakan kaedah perancang kehamilan buat masa ini. Setidak-tidaknya sehingga kita mendapat data yang lebih konkrit mengenai situasi Zika di negara kita (contohnya kawasan mana terlibat, negeri mana, berapa jumlahnya etc). Mungkin agak sukar khasnya kpd pasangan yang baru berkahwin, tentu tidak sabar-sabar buat bunting pelamin.

Namun aku, secara peribadi menasihatkan, buat menimbang kekhuatiran yang ada mengenai Zika ini. Dikhuatiri, sepuluh bulan dr sekarang kita dapati ada peningkatan dr segi jumlah bayi yang dilahirkan menghidapi microcephaly pula.

Langkah Keselamatan Ibu Mengandung

Manakala kpd rakan-rakan pembaca yang sdg mengandung, InshaAllah, penyakit Zika walaupun serius kesannya, tetapi kita boleh berikhtiar buat mengelaknya. aku menasihatkan rakan-rakan yang sdg mengandung, agar sentiasa berwaspada.

Banyakkan memohon kpd Allah buat melindungi diri dan kandungan masing-masing. Sejahat-jahat makhluk Zika Virus ini pun, kita beriman bahawa setiap kudrat dan mudarat yang ia ada ialah dr Allah dan Allah jua yang boleh melindungi dan merawat kita.

Banyakkan memakai pakaian labuh atau lengan panjang agar dielakkan dr digigit nyamuk. Elakkan pakaian berwarna gelap kerana pakaian gelap menarik perhatian nyamuk aedes. Pastikan rumah kamu dilengkapi dengan ubat nyamuk dan/atau kelambu. Elakkan keluar dr rumah pd waktu senja/maghrib contohnya ke pasar malam atau kedai makan dsb.

Pencegahan Zika dan Denggi

Pencegahan kpd penyakit Zika ini bukan perkara baru. Se takut-takut kita dengan Zika, Zika tetap disebarkan melalui vektor nyamuk Aedes. Ada lah satu dua kes Zika di transmit secara sexual, namun ianya sgt sedikit dibandingkan transmission Zika melalui Aedes.

Nyamuk Aedes, bukannya benda baru di negara kita. Kita tahu, nyamuk Aedes membiak di persekitaran yang kotor dan bertakung air. Sebersih-bersih negara Singapura pun ada begitu ramai dijangkiti Zika, inikan pula negara kita. Hihi.

Spesis yang sama menyebarkan denggi, turut menyebarkan zika. Denggi itu boleh membunuh. Manakala Zika, merosakkan zuriat.

Kita sudah berkempen sejak bertahun-th lampau mengenai pembasmian aedes. Namun sejauh mana keberkesanan kempen kita tersebut ialah menjadi persoalan, apabila saban th kes denggi semakin dan semakin meningkat. Dan ianya menjadi mimpi ngeri kita apabila Zika pula come into the picture.

Marilah kita sama-sama memeriksa sekeliling rumah kita buat mencari, dikhuatiri ada sarang-sarang Aedes yang mendedahkan kita kpd risiko Denggi dan Zika ini. Tiada Aedes, Tiada Denggi, Tiada Zika.

“bila malam datang menjelang, atau kalian berada di petang hari, maka tahanlah budak-budak kalian, kerana sesungguhnya ketika itu syaitan sdg bertebaran. bila telah berlalu sesaat/sejam dr waktu malam, maka lepaskan mereka. Tutuplah pintu dan berzikirlah kpd Allah, kerana sesungguhnya syaitan tidak dpt membuka pintu yang tertutup. Tutup pula wadah/bekas minuman dan makanan kalian dan berzikirlah kpd Allah, walaupun dengan sekadar meletakkan sesuatu di atasnya, matikanlah lampu-lampu kalian.”(HR. Bukhari, no. 3280, Muslim, no. 2012)

Ofme