8 Nasihat Buat Para Suami

Posted on

5 April 2017 | 2:59 am


8 Nasihat buat Para Suami.  Dikongsikan dr fanpage Bahagian Dakwah Jakim Tips dan Nasihat buat Para Suami agar mendapat keluarga bahagia dunia dan akhirat insyallah.

8 Nasihat buat Para Suami

Suami Isteri1. Hargai isterimu sebagaimana engkau menghargai ibumu, sebab isterimu jg seorang ibu dr budak-anakmu.

2. bila marah boleh tidak berbicara dengan isterimu, tapi jangan bertengkar dengannya (membentaknya, memukulnya).

3. Jantung rumah ialah seorang isteri. bila hati isterimu tidak bahagia, maka seisi rumah akan tampak seperti neraka (tidak ada canda tawa, manja, perhatian). Maka sayangi isterimu agar dia bahagia dan kau akan merasa seperti di syurga.

BACA KISAH BENAR ISTERI CURANG
MISTERI PENGALAMAN PEMANDU VAN JENAZAH

4. Besar atau kecil gajimu, seorang isteri tetap ingin diperhatikan (perhatian) Dengan begitu, maka isterimu akan selalu menyambutmu pulang dengan kasih sayang.

5. Dua orang yang tinggal sebumbung (menikah) tidak perlu berlaga ego, bertelingkah, sp menang sp kalah. Kerana keduanya bukan buat bertanding melainkan teman hidup selamanya.

6. Di luar banyak wanita idaman melebihi isterimu. Namun mereka mencintaimu atas dasar apa yang km punya sekarang, bukan apa adanya dirimu. Saat km menemukan masa sulit, maka wanita tersebut akan meninggalkanmu dan punya lelaki idaman lain di belakangmu.

7. Banyak isteri yang baik. Tapi di luar sana banyak lelaki yang ingin mempunyai isteri yang baik dan mereka tidak mendapatkannya. Mereka akan menawarkan perlindungan terhadap isterimu. Maka jangan biarkan isterimu meninggalkan rumah kerana kesedihan, Sebab ia (isteri) akan sukar sekali buat kembali.

8. Ajarkan budak laki-lakimu bagaimana berlaku terhadap ibunya, sehingga kelak mereka tahu bagaimana memperlakukan isterinya.

Ofme